31 mai 2010

România ruptă în două



Românii nu au ştiut niciodată să fie uniţi. A existat ceva care ne-a făcut să ne credem deosebiţi între noi, să ne pizmuim, să fim dezbinaţi, iar singurele lucruri care ne-au făcut să fim uniţi au fost pericolele. Dar o astfel de unire este doar conjuncturală şi cu prima ocazie de trădare uniunea va dispărea în lipsa resortului care o alimentează. Un exemplu este regatul lui Burebista care a apărut ca răspuns la ascensiunea lui Cezar. Cum a fost asasinat Cezar, existenţa regelui dac nu a mai fost necesară şi cineva s-a gândit că e mai sănătoasă vadra de vin decât moartea pe câmpul de lupta şi i-a pus capăt zilelor lui Burebista.

Avem foarte multe idei preconcepute: oltenii sunt proşti, moldovenii sunt împuţiţi şi alcoolici, mai mult, moldovencele sunt curve, ardelenii sunt înceţi la minte, muntenii sunt lipsiţi de caracter, dar de fapt suntem toţi o apă şi-un pământ, iar până nu realizăm asta şi nu încercăm să ne corectăm defectele în loc să le arătăm cu degetul nu ne vom mişca din loc.

Mă uitam la ştirile din ultimele zile, totul în presă e prezentat ca un prăpăd, guvernanţii, mama lor, sunt de vină pentru toate. Am găsit ţapul ispăşitor, guvernanţii nu şi-au făcut treaba şi din cauza lor suntem în rahat până peste gât. Perfect de acord, dar restul 10 milioane (sau cât mai numără acum forţa de muncă a României) ce a păzit? Problema asta este a tuturor românilor şi nu avem cum să ieşim din groapă decât dacă dăm din picioare, nimeni nu o sa ne scoată de acolo (mai ales guvernanţii) pentru că nimănui nu-i pasă de noi.

Pentru că tot spuneam de ştirile din ultimele zile, un titlu mic, afişat pentru scurt timp (că un asemenea titlu nu dă bine la rating) spunea despre doctorul Gheorghe Burnei, chirurg de ortopedie pediatrică (unul dintre cei aproximativ 20 din ţară), că a refuzat un salariul de 64.000 lire sterline pe an în Marea Britanie (ca o paranteză, ştirea asta a mai fost dată acum câteva luni chiar când doctorului i s-a făcut oferta, dar salariul era de 64.000 lire pe lună; pentru un doctor de talia dr-ului Burnei 64.000 pe an e prea puţin, sincer, dar voi accepta ultima variantă) pentru a profesa în continuare în România. Ştirea asta a dispărut în câteva zeci de minute de pe portalurile de ştiri pentru a lăsa loc tuturor celorlalte jeguri care ni se trec prin faţa ochilor pentru a fi manipulaţi de interesele ce stau în spatele ziariştilor şi trusturilor de presă.

Spuneam în titlu că România este o ţară ruptă în doua, pentru că pe de-o parte există cocalarii, manelarii, jurnaliştii care ştiu să arunce cu noroi în orice direcţie, trebuie doar să le dea cineva ţinta, există pseudo-politicienii şi pe de altă parte există oameni ca Gheorghe Burnei sau Doru Maries, oameni ca Nicu Covaci care au puterea să lupte pentru o idee, pentru un crez, oameni cu coloană vertebrală dar care sunt băgaţi sub preşul mediocrului pentru că nu servesc intereselor unor oameni ce deţin mai multă putere decât moral li s-ar cuveni.

O populaţie scârbită e mai uşor de manipulat, o populaţie dezamăgită ajunge mai uşor să spere într-o posibilă schimbare în bine, pentru că speranţa moare ultima şi cu cât lucrurile îţi sunt prezentate mai negru cu atât simti nevoia mai mult de o rază de lumină care să-ţi redea speranţa. Totodată o populaţie scârbită în continuu nu mai are puterea să riposteze sau să protesteze, e prea obişnuită cu amarul şi un amar accentuat nu face decât să dea gust aceluiaşi terci de ieri.

Poate dacă am acorda mai multă atenţie unor oameni de valoare şi i-am populariza mai mult am conştientiza că şi noi putem mai mult, putem să cerem mai mult de la noi şi de la cei din jurul nostru, nu doar să arătăm cu degetul.

Şi chiar dacă am pierdut la fotbal cu Ucraina (şi o să mai pierdem şi la Bâstroie) hai să nu ne pierdem puterea să strigăm hai România!

12 comentarii:

  1. e greu. pentru ca suntem o tara de curve. adica o tara care se vinde pentru un pumn de interese imediate.

    ne vindem voturile (adica -,- convingerile) pe un kil de ulei, directia politica pentru un loc caldut in parlament, ne vindem si ce mai avem pentru cateva comisioane mai generoase, ne vindem soldatii pentru un razboi absurd si niste pupincurisme politice. vindem ce avem si ce gasim pentru un pic de iluzii si un ban rapid.

    pentru ca asta am facut de cand suntem. cum prindeam un lider mai destept, cum il vindeam dusmanului pentru un sac de bani sau pentru o boierie. sau il aruncam peste sulite, ca asa decidea soborul.

    unde mai vrei tu sa gasesti valoare si bun simt? poate la sat sa mai existe ceva bun simt ancestral, dar cat o mai rezista...

    iar astia multiiii nevalorosiiii sa ii promoveze pe astia "cu valoare" (deja si cuvantul valoare suna manelistic)? raman in cazul asta pesimista. macar asa ori am dreptate ori sunt placut surprinsa, vorba bancului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu suntem o tara de curve, suntem o tara care ne-am lasat coloana vertebrala franta de prea multe ori, pe principiul capul plecat sabia nu-l taie dar nici soarele nu-l vede.

    Inca avem sechele comuniste si cata vreme tineri politruci ca Ponta il ridica in slavi pe tatuca Iliescu imi dau seama ca initiativa de implant de coloana nu o sa vina de sus in jos.

    Asa ca avem patru solutii:
    - ne bagam picioarele-n el de plai si p###-n gura de rai si ne vedem de vietile noastre fericite din afara tarii
    - ne accentuam frustrarile legate de tara fara a face nimic
    - acceptam ca oile tot ce ni se vinde de catre politicieni si asteptam cu gura cascata sa pice para malaiata
    - incercam sa schimbam ceva.

    Eu inca sunt un sperangiu incurabil si cred ca in Romania se poate schimba ceva. Daca nu acum, atunci cand? Daca nu noi, atunci cine? (valoarea mea - valoarea mea) :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu cred ca ar fi fost mai bine daca eram stat federal.
    Intr-un stat federal omului i se pare ca are mai multa influenta si cum romanului ii place sa fie important :) (aici eram rautacioasa..)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai repede cantoane ca Elvetia, fiecare judet sa fie un canton :)). Si asa voia Ceausescu sa faca din Romania a doua Elvetie.

    RăspundețiȘtergere
  5. e buna asta cu cantoanele :)) ne mai trebuie doar nitica ciocolata si niste ceasuri,ca munti inalti si branza buna avem deja :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Orice ai zice, branza buna ca urda, branza de burduf, branza dulce, casul de oaie si telemeaua proaspata de vaca (nesarata si care scartaie in dinti) n-am mancat la toti fandositii astia din vest :).

    Stiu de doua elvetience care au venit in Romania in concediu si daca nu au spart la branza proaspata de la noi de nu mai stiau chelnerii de unde sa mai aduca alta :). Asa ca nici sa nu indraznesti sa ironizezi branza romaneasca :P.

    Apropo de urda, este branza intalnita doar la noi. Se aseamana la procedeu putin cu ricotta, dar gustul rezultat este diferit.

    RăspundețiȘtergere
  7. yep, ai dreptate. branza e buna, aia de burduf cu mamaliga calda si telemeaua de vaca, sarata, cu rosii si ceapa verde!! ... bei, iar o dau in mancare!heeeelp!

    RăspundețiȘtergere
  8. Tzzzzz!
    Imi pare rau sa va contrazic,or fi bune alea romanesti, dar sunt si unele frantuzest bune bune... Iar elvetienii nu sunt ei chiar maestri la branza, desi un fondue, iarna, cand e frig..

    Acum vb serios, cred ca un stat federal este mai usor de administrat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mihai, te corectez si eu unde ma pricep cel mai bine. Se stiu foarte putine despre Burebista, istoria despre el e ca o amfora reimaginata dintr-un ciob mic. Au influentat mult istoricii comunisti care si vedeau in el un fel de unificator... Numele lui de fapt era Boerobiseto si grecii l-au transcris Byrebistas, pentru ca ei nu aveau grupul "oe" (vezi Moesia - Mysia), iar istoricii PCR l-au tradus in romana - Burebista.

    Despre ce vorbim? De exemplu, la romani generalii isi masacrau armatele intre ei pentru putere, imparatii lor la fel. Nu am inventat noi tradarea, nici coruptia.

    Iar Romania nu e neaparat rupta in doua, poate in aproximatov 22 milioane, bucati care interactioneaza intre ele si formeaza tara asta, buna-rea; pentru ca fiecare dintre noi e bun si rau in acelasi timp, mai mult sau mai putin.

    Elvetiencele alea au fost impresionate de Romania, mai ales de contrastele ei. Dar nu cred ca o sa se grabeasca sa emigreze aici :P
    Am mai lucrat cu un german care a plecat de la Bucuresti cu o sacosa de rosii in avion... pt ca nu mai mancase rosii ca alea pana atunci.

    Iar cu Ucraina nu avem numai meciuri pierdute, la fotbal asta e primul castigat de ei si la limita ;). Cat despre granite, eu zic ca noi ne vom duce spre ei, nu invers.

    RăspundețiȘtergere
  10. De german mai spune si ca l-a apucat la spital cacarea de la o bere romaneasca expirata si a fost nevoit sa-si foloseasca tricoul pentru ca nu exista hartie.

    Despre asta vorbim cu Romania rupta in doua, despre discrepanta intre lucrurile bune si cele rele. Despre cladirea Ateneului si cainii vagabonzi din jurul ei. Despre primul furnal din Europa de est care e vandut la fier vechi. Despre casa de patrimoniu a printului Cantacuzino demolata ilegal pentru interese imobiliare. Despre Cotroceni si Ferentari in acelasi sector, despre prapastia intre cei bogati si clasa saraca. Despre apetitul pentru tehnologie, masini de lux si mall-uri in tara UE cu unul dintre cele mai mici PIB-uri/cap de vaca furajata.

    RăspundețiȘtergere
  11. Bine-bine, dar harta dece e rupta in patru?

    RăspundețiȘtergere
  12. Patru e doi la puterea a doua, ca sa fac o legatura fortata cu doi :).

    De fapt este cea mai apropiata imagine pe care am gasit-o pentru tema postului.

    RăspundețiȘtergere