15 mai 2010

Capra vecinului şi ţapul ispăşitor sau Pute a mediocru



Pe 13, zi cu ghinion, mi-am făcut timp şi drum să vizitez Bruges, un oraş deosebit (din punctul meu de vedere). Mi-ar fi plăcut să-l văd şi noaptea, dar poate in viitorul apropiat se va ivi şi ocazia asta. Arhitectura nu este una ieşită din comun dar foarte plăcută ochiului, armonizată şi parcă puţin pierdută în timp.

Evident că, văzând un asemenea oraş, îţi doreşti şi la tine în ţară să ai acelaşi lucru şi îţi pui întrebări retorice: la noi de ce nu? De la comunişti ni se trage lipsa de frumos? De la ruşi? E de la turci? Sau poate mai de demult, de la romani, doar ei au fost primii care ne-au cotropit şi ne-au furat tonele de bogăţii. Întotdeauna ne-am situat la confluenţa imperiilor şi în bătaia tuturor. Să fie oare un destin fatidic sau mediocritatea noastră intrinsecă?

Întotdeauna am văzut binele la altul în ogradă şi ni l-am dorit şi la noi. Dar neputinţa de a-l lua cu forţa ne-a făcut să spunem: poporul român a fost un popor paşnic, nu a cotropit pe nimeni. Ne ascundem impotenţa în împopoţonări ale adevărului. Realitatea este că nu am fi fost niciodată în stare să cotropim pe alţii. Iar dacă prin minune vreun conducător ar fi cotropit pe cineva în scurt timp ar fi fost asasinat pentru interese mărunte.

Avem o putere incredibilă de a găsi vinovaţi pentru eşecurile noastre: noi nu avem bogăţii, că nu am avut imperii. Ne-a oprit cineva să avem? Ah, am uitat, noi nu cotropim pe alţii, suntem un popor nobil (care moare în foame şi mizerie). Sunt de acord că există contexte favorabile şi defavorabile în istoria unui popor, dar la noi am tras de contextul asta defavorabil până l-am făcut toată istoria noastră.

Ne văităm de politicieni şi de lideri, dar avem puterea/inteligenţa să dăm alţii? Un popor îşi crează în istorie locul pe care e în stare să şi-l creeze. Ne stă în fire să facem lucrurile pe jumătate şi chiar şi atunci de mântuială. Deci am ajuns unde trebuia.

Nu am putut să ne facem oraşe ca Bruges nu pentru că nu ne-au lăsat alţii, ci pentru că nu am fost în stare. Roma antică a pornit de la un oraş şi a supus o lume întreagă, ăştia au trişat? E mult mai uşor să te complaci în găsirea unui ţap ispăşitor decât să pui osul şi să faci ceva. Este mai uşor să găseşti scuze sau vinovaţi pentru eşecurile tale şi-ţi poţi ascunde incompetenţa în minciuni ieftine, dar pe care ajungi să le crezi pentru că aşa te simţi mai bine. La fotbal întotdeauna ne fură arbitrul, altfel i-am fi făcut praf. Blazarea în mediocritate este lucrul la care ne pricepem la perfecţie, iar dacă se găseşte vreunul dintre noi mai cu moţ să facă altfel îi dăm la cap. Doar vrea să ne schimbe modul nostru de trai, perfectat de secole. Şi nu putem permite aşa ceva, că ţinem şi ne păstrăm obiceiurile şi datinile.

Suntem un popor de căcat şi am primit de-a lungul istoriei exact ceea ce am meritat, şi chiar şi acum primim cu vârf şi îndesat. Acum avem alt ţap ispăşitor, criza mondială. Dar Polonia şi China prin ce criza au trecut săracii de ei? Suntem incompetenţi, suntem o glumă, suntem vai de curu nostru şi viitorul se prefigurează numai în nuanţe de maro. Aşa că aia de vă simţiţi mai cotropitori din fire, cotropiţi ţările străine, că România nu are ce să vă ofere.

Ah şi apropo, graniţele sunt deschise :).

15 comentarii:

  1. Stii ceva? Se pare că tu ai fost mai cotropitor şi deja ai degajat de aici. Acu, de afară, mănânci căcat despre neamul ăsta. Ai şi dreptate în multe pe care le spui, dar în postu ăsta chiar ai mâncat căcat. Tu eşti de căcat. Tu şi poporul tău ăla de căcanari care vă consideraţi ca atare. De asta ai şi plecat de aici, pentru că asta crezi despre tine. În loc să stai şi să lupţi, fugi la mai bine şi după aia arunci cu căcat, ca o maimuţă la zoo. Păcat, că eşti băiat deştept. Tu şi toţi blazaţii nu sunteţi în stare să trăiţi aici, nu vă luptaţi, fugiţi şi după aia împroşcaţi cu căcat. Cât de jenant poţi să fii? Deci în loc să sperăm şi să încercăm să refacem ţara asta, să fugim în Belgia, ca tine? Niciodată, străine, cetăţean european, că tu român nu mai eşti din momentul în care ai plecat, ai înţeles?

    RăspundețiȘtergere
  2. Arim, iti urmaresc de ceva vreme blogul si am vazut care este atitudinea ta fata de opiniile diferite de a ta. Asa ca nu o sa ma obosesc sa-mi argumentez punctul de vedere fata de tine pentru ca ar fi inutil si oricum nu ai invata nimic dintr-o polemica, pentru ca nu esti in stare sa faci asa ceva.

    Intransigenta iti tradeaza ochelarii de cal pe care cu mandrie ii porti.

    Nu moderez comentariile pentru ca respect punctul celorlalti de vedere si mizez pe bunul lor simt de a se autocenzura. Dar daca vrei sa te respect ca om adu argumente pro/contra ceea ce scriu, nu jigniri. Cata vreme ataci mesagerul si nu mesajul pentru mine vei fi doar un zgomot de fond.

    Si spre dezamagirea ta sunt un roman, si chiar un bun roman.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cam dur postul, dar ideile principale raman.

    Si eu mi-am pus mereu intrebarea de ce nu exista nimic vechi in Ro, de ce nu am facut absolut nimic durabil. Orice tara are si ea mai multe castele acolo, orase vechi, noi nimic. A fost daramant tot in comunism sau nu au existat deloc?

    Cat despre comentariul lui Arim :), mai romaneste nu se putea. Exact reactia unui roman care se respecta...

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai pune-ti si intrebarea: cum ne reprezentam noi in exterior, cum ne simbolizam? Francezii prin vin, branzeturi de toate felurile, sampanie si greve; germanii prin bere, precizie si calitate; italienii prin paste si pizza. Belgienii prin ciocolata si feluri foarte variante de bere. Noi? Mai acum cateva zile aparuse chestia cu salutul romanesc. Astia suntem, atata putem. Si atunci sa nu ne mai mire si sa nu ne mai jigneasca de fiecare data cand Bucurestiul e confundat cu Budapeste sau Romania cu Bulgaria. Nu e vina lor ca sunt ignoranti ci a noastra ca nu ne-am facut cunoscuti. Punct si de la capat.

    Japonia, a fost descoperita de europeni in evul mediu, iar acum au cea mai puternica economie din lume. Nu e problema de circumstante, e problema de substanta. Iar la noi e cam maro. Ne place sau nu asta e adevarul. Putem sa-l negam si sa aruncam cu noroi unii in altii asa cum face Arim, sau putem sa constientizam problema, sa plecam de la realitate si sa facem dracu ceva.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ieri citeam un articol ca Finlanda ar putea interzice cersetoria din cauza romanilor. In Bruxelles in metrou 7 din 10 cersetori sunt romani. Si acum hai sa ne mintim ca nu sunt romani, sunt tigani. Cata vreme au pasaport/buletin de Romania inseamna ca intr-o forma sau alta sunt produsul societatii romanesti. Asta stim sa producem: olimpici, gimnaste si cersetori. Numai ca doar ultimii reusesc sa ne "reprezinte" cu "succesuri". Doar astia au impact la opinia publica. Iar noi contracaram imaginea asta cu Romania land of choice... no comment.

    RăspundețiȘtergere
  6. Uff, asta cu cersatorii e grava.
    Si Geneva a fost impanzita de cersatori romani si au fost nevoiti sa ia masuri. Elvetienii au fost tare uimiti cand au aparut ca nu prea stiau de unde si cum sa ii ia...
    Cred ca a fost unul din sigurele momente in care mi-a fost rusine ca sunt romanca. Eram cu niste prieteni si au tabarat pe noi romancele si puradeii...

    RăspundețiȘtergere
  7. N-ar trebui sa ne fie rusine ca suntem romani, ar trebui sa ne fie rusine cu compatriotii nostri. Aceste animale fine... :).

    RăspundețiȘtergere
  8. apropo de imaginea romaniei in afara, eram acum vreo jumatate de an impreuna cu verisoara mea la o bere, aici in germania. langa noi unii si altii. si la un moment dat ne intreaba un tip daca vorbim spaniola. la care eu am zis, ca nu, vorbim romana, caci eu sunt romanca. la care tipul n-a mai zis nimic, s-a intors spre nevasta-sa careia i-a zis (credea probabil ca nu intelegem germana) "ah, niste curve din est, probabil"!

    si nici macar nu poti sa incepi explici ca e o imagine falsa, minuni. pentru ca nu e.

    ps. iar pentru achim, am vazut la ultimile alegeri cat se chinuie saracii romani sa isi schimbe cu adevarat soarta. un efort colectiv impresionant, as spune. asta da vointa!

    RăspundețiȘtergere
  9. O singura data am fost in Bruges/Brugge :) ... Mi-a placut foarte mult si sper sa mai ajung pe-acolo. La cat e de mica Belgia, este o tara foarte frumoasa! Si Romania ar fi ... daca noi - locuitorii ei - nu musai am construi, dar macar am ingriji ce exista :D ... sau hai sa nu zic de cazne ca "a ingriji", ... dar daca macar nu am strica, polua, murdari, distruge ce exista ar fi mare lucru.

    Ti-am vazut pozele din Antwerp si multumesc pentru vizita virtuala. Am vazut acolo o piata ce mi-a amintit de Arras. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @Andreea
    Din nou e problema noastra ca nu ne facem imagine. Stii cati m-au intrebat daca romana este asemanatoare cu rusa? M-am saturat eu sa spun nu. De fiecare data cand ma prezint unui strain ca sunt roman ma astept sa ma intrebe asta :). Pentru ei Romania nu se distinge prin nimic de zona de est.

    @Adi
    Si eu sper sa mai ajungi pe acolo, pentru ca e intr-adevar frumos. Antwerpen nu e asa impresionant, dar e un recunoscut centru comercial de diamante, in caz ca te intereseaza :).

    RăspundețiȘtergere
  11. Stiam ca acolo a locuit si pictat Vincent van Gogh, dar nu ma asteptam sa fie atat de frumos ... pe mine m-a impresionat din pozele tale

    RăspundețiȘtergere
  12. Van Gogh a stat in Antwerpen vreo 2 ani. In schimb Peter Paul Rubens este eroul local :), mai ales ca e flamand.

    RăspundețiȘtergere
  13. Stai sa vezi cum e daca esti si blond.
    O sa te intrebe, cum, nu intelegi rusa???
    Lasa ca am patit sa ma intrebe daca romana este tiganeasca...
    Dar asta tine si de cultura celor care te intreaba. Ca si eu am mai facut niste gafe din astea geografice :).

    RăspundețiȘtergere
  14. Alina, cate lucruri stii despre Africa si africani? Sau despre istoria lor? Eu recunosc ca mare lucru nu stiu, nici macar nu stiu care e diferenta intre Zair si Congo ;).

    Cam acelasi raport este si intre noi si Europa de vest.

    RăspundețiȘtergere