25 mai 2010

Deliruri economice de politehnist



Foarte departe de a mă considera un expert în economie (de fapt sunt de-a dreptul afon), evenimentele din ultima vreme chiar mă pun pe gânduri şi parcă încep să cred în teorii conspiraţioniste.

Pe piaţa valutară a ultimilor ani euro a dominat clar în faţa dolarului, totuşi niciodată dolarul nu fost de neglijat (doar e moneda unui întreg continent şi este moneda care ruleaza economia Chinei). Euro a ajuns la o valoare superioară dolarului nu neapărat ca reflexie economică ci mai mult prin speculaţiile bancare efectuate de economişti inteligenţi. Ce a fost neglijat de către europeni este că şi Statele Unite deţin în propriul portofel economişti de premiul Nobel care înţeleg în profunzime procesele economiei mondiale şi au o îndelungată experienţă în manipularea unei monede umflate cu pompa (pentru că dolarul de mult timp nu mai are acoperire, nu zic în aur, în economie).

De multe ori, când euro părea indestructibil pe piaţa monetară şi îşi încorda muşchii de Mister Univers uns cu toate uleiurile, un eveniment internaţional îl tragea înapoi de urechi pentru a-l pune în spatele dolarului. Doua exemple: războiul din Iugoslavia care a ştirbit puternic faţa euro (atunci euro luase proaspăt steagul de lider de la dolar) şi l-a lansat pe orbita de urmărire pentru 2-3 ani. Apoi euro făcând flotări şi tracţiuni a revenit în forţă şi s-a cocoţat din nou în fruntea clasamentului detronandu-l pe copilul sârguincios al unchiului Sam. Atunci am avut 11 septembrie, Afganistan şi Irak care, datorită poate nepriceperii adminstraţiei Bush, n-au reuşit decât să păstreze cursa interesantă fără însă a răsturna raportul de forţe.

Ziceam mai sus că economiştii americani se pricep mai bine la manipularea unei monede umflate cu pompa. De aceea cunosc mai bine mecanismele de destructurare a unei monede crescute în vitro în laboratorul vechiului continent. Criza economică abia acum îşi arată adevăraţii colţi şi adevărata ţintă. SUA a trecut peste recesiune, iar pentru majoritatea americanilor schimbarea a trecut exact asa cum a şi venit, dar pentru Europa, a cărei economie, deşi este unitară sub euro este, în acelaşi timp, divizată în interese naţionale şi economice, a venit cu efect de bumerang. Dacă la început euro a stat dârz ca un adevărat Superman şi a luat lovitura crizei în plin abia schiţând un gest, practicile corupţioniste din Grecia, Spania, Italia (cele din zona euro), România şi Bulgaria (din afara zonei euro dar direct legate şi implicate în zona euro) dublate de lipsa de imaginaţie şi simţ economic ale guvernelor ce au gestionat perioada aceasta s-au dovedit glonţul de argint pentru invincibilul euro. Acum tot mai mult se vorbeşte de eşecul euro şi al ideii de Uniune Europeană, iar principalii promotori ideologici (Franţa) şi financiari (Germania) ai uniunii caută soluţii disperate pentru a resuscita moneda care tocmai primeşte şah mat de la unchiul Sam.

Am râs toţi de W Bush şi de prostia lui, da, el e prost, dar oamenii din spatele lui nu, ăia chiar au ştiut ce fac: au împlinit visul american. And yes, we can!

14 comentarii:

  1. Eu sunt curioasa cat mai rezista Germania sa ii tina pe toti in spinare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Germania ar rezista mult si bine, cu germanii e mai problematic :)). De ce crezi ca Angela Merkel a pierdut alegerile din Renania de Nord-Vestfalia?

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca as fi neamt nici eu nu n-as mai vota cu ea :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @alina: ce te face sa declari ca nu ai vota cu ea? locuiesti in germania si te-a nemultumit conducerea ei sau e pur si simplu o reactie ignoranta (scuza-ma, dar asa e) la stirile din presa?

    @mitzu: dna. merkel nu a pierdut alegerile din renania de nord din cauza crizei euro. in practica deocamdata nu se simte caderea euro in buzunarele oamenilor. alegerile au fost pierdute pe probleme mult mai profunde, legate pe alocuri si de coruptie.

    germanii nu vor sa mai tina pe nimeni in spate. e si normal pe undeva. dar dupa cum stim, ce vrea poporul nu e mereu ce decide politicul.

    germania ii va tine pe toti in spate atat timp cat va ramane motorul financiar al europei. adica atata timp cat va ramane lider exportator. si atata timp cat ceilalti nu isi bat joc de ei. caci nemtii nu sunt cei mai rabdatori :D

    RăspundețiȘtergere
  5. @Andreea nu ti se pare ca exagerezi cu concluziile si afirmatiile?
    Ce ar fi daca tu ai zice ceva de Sarkozy si eu ti-as zice ca esti o ignoranta pentru ca nu traiesti in Franta ca mine?

    RăspundețiȘtergere
  6. Si ca sa iti raspund la intrebare, da, concluziile mele sunt trase din presa, fiind singurul meu contact cu Germania. Daca sunt gresite, asta este alta problema.
    Presupun ca si postul lui MitzUd este tot in aceasta perspectiva, pentru ca nici el nu traieste in mijlocul natiei germane ca tine.

    RăspundețiȘtergere
  7. @alina: nu imi aduc aminte sa fi comentat ceva vreodata despre sarkozy sau despre politicienii francezi. tocmai pentru ca nu traiesc in franta! de aici si intrebarea mea referitoare la comentariul tau. (intrebare la care inca nu ai raspuns)

    iar afirmatiile mele nu sunt exagerate. este pur si simplu realitatea din germania. si cred ca o cunosc destul de bine.

    RăspundețiȘtergere
  8. @alina: bine mai, cum zici tu :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @Alina
    @andreea
    @Stateful
    @Session
    Bueeeey, hai gata, doar eu am voie sa ma cert pe blogul meu, da? :)

    Serios vorbind acum, oricine poate avea o perceptie gresita asupra unei situatii/comentariu/natii/tara, dar asta nu inseamna ca trebuie sa sarim unii la gatul celorlalti/te.

    Atacati mesajul nu mesagerul, capişi? Si va rog eu, nu va mai certati, ca ma faceti sa plang :P.

    RăspundețiȘtergere
  10. Sa traiti! Un servetel?

    Andreea, realitatea ta nu are cum sa fie a tuturor germanilor, din cate stiu(de fapt wiki zice) sunt 81 de milioane de nemti in tara aia. Vad ca esti din sud, crezi ca cei din nord au aceeasi viata cu cei din sud?
    E ca si cum eu din coltul Frantei as zice ca toti francezii il cred pe Sarkozy zeu. Politica nu e un loc in care sa generalizezi, ce ar fi sa zicem ca toata tara a votat cu Base pentru ca a castigat Base...

    Madame Merkel a fost stransa cu usa de catre restul UE-ului si mai ales Franta, care e si ea in galeata.

    De ce am afirmat ca daca as fi neamt m-as revolta, nu neaparat impotriva ei, ci sistemului, pentru ca eu muncesc, produc ca sa vina gigel din Romania sau Grecia sa primeasca ajutor social de la stat pentru stat degeaba. Mamicile din Romania au facut scandal ca nu le mai tine statul acasa 2 ani. Cat sta acasa o mamica din Germania?

    Eu cred ca daca neamtul de rand ar fi constient de situatia reala din tarile pe care le-a ajutat de mult s-ar fi revoltat.

    Well, dar asta nu prea are legatura cu postul lui Mihai, e mai mult ideologie.

    RăspundețiȘtergere
  11. uite, mai raspund o ultima oara.

    1. nu vreau sa ma cert cu nimeni, nu vreau sa il fac pe mitzu sa planga (misule, inca vreau sa vii pe la mine sa bem o bere :D) sau alte chestii. vreau doar sa arat ca ati gresit cand ati facut afirmatiile legate de germania. daca nu vreti sa ma credeti e treaba voastra (nu m-am referit la continutul postului, ci doar la comentariile de dupa). eu recunosc macar ca daca cineva ma intreaba de ce sunt suparati congolezii pe viata lor, habar n-am.

    2. realitatea mea e realitatea germaniei. asa cum si a voastra e cea a tarii in care traiti. e total absurd sa afirmi ca nu cunosti realitatea tarii in care locuiesti. ca doar nu stai izolat, fara tv, fara job, fara sa vezi preturile, problemele si "succesurile" tarii respective. fara sa te plimbi si sa te uiti in jurul tau. si cred ca nici unul dintre noi nu sta izolat in fund de tara (cel putin sper).

    cei din nord (daca te referi la renania de nord) sunt cei cu pib-ul cel mai ridicat din germania. pierderea alegerilor de acolo de catre cdu (nu personal de merkel) are cauze mult mai serioase (cdu-ul si dna. merkel mai dau si ei cateodata cu bata in balta) decat problema euro-ului, care a aparut oricum mult prea tarziu pentru a influenta decisiv alegerile.

    3. mamicile germane stau pana la 3 ani acasa. si doar ca. 45% revin dupa 2 ani la lucru. iar cam 30% nu mai revin deloc(adica raman casnice, ca sa nu se inteleaga ceva morbid :P). in ciuda aparentelor, germania e un stat (inca) foarte social.

    4. si daca ai fi neamt si te-ai revolta, as vrea sa iti atrag atentia ca nemtii au pierdut un razboi (pe care ei l-au inceput!!) si nu au clipit atunci cand au primit banii din planul marshall. cam ce ar fi fost daca atunci americanii s-ar fi revoltat?

    5. who the fuck are session and stateful? ca daca e sa ma cert, apoi vreau sa ma cert cu toti :D

    RăspundețiȘtergere
  12. @andreea

    Cearta-te cu

    http://en.wikipedia.org/wiki/Enterprise_JavaBean

    si cu

    http://docs.jboss.com/seam/1.0.0.GA/reference/en/html/annotations.html

    :P

    Some people need to go outside more often or at least at all :))

    RăspundețiȘtergere
  13. Mai, realitatea mea nu e deloc a Frantei intregi. Eu sunt la 10 km de granita, realitatea mea e undeva intre Franta si Elvetia, in nici un caz realitatea unuia din Nisa, de ex. sau unuia din Nantes. In plus, pot sa ma duc 150km mai la sud, in Lyon si sa vad ca se schimba treaba tare bine.
    Nu inteleg procentele tale. Daca 45% se intorc la munca, restul de 55% raman acasa. Daca 30% sunt casnice ce se intampla cu cei 15%?
    In plus cat sunt platite in acesti 3 ani?

    RăspundețiȘtergere
  14. Ah, am inteles, 15% revin mai repede de 2 ani.

    RăspundețiȘtergere