16 mai 2010

Nenea, dă şi mie un ban



Căutând imaginea potrivita pentru postarea asta am dat peste un articol care tratează un subiect foarte apropiat. Şi, pentru că mi-a plăcut, vi-l recomand cu căldură. Luaţi d-acilişea.

Am fost tentat să aleg titlul: România - ţară de cerşetori, dar pentru că nu am vrut să încing tărâţa în Arim am optat pentru un titlu mai diplomat.

Şi acum să trecem la treabă. Unul dintre filmele mele preferate este Filantropica. De ce? Pentru că pătrunde destul de adânc în filozofia neamului românesc. Cum necum ne-am obişnuit cu mâna întinsă. Ne-am obişnuit ca o autoritate să ne raţionalizeze ceea ce este al nostru şi în loc să luptăm pentru dreptul fiecăruia, cerem. Cineva trebuie să ne rezolve problema pentru care noi cerem. Trebuie să vină ordinul de sus, noi suntem prea proşti să ştim ce avem de făcut, chiar dacă stă în puterea noastră.

Mulţi îşi pun ochelari de cal şi mândrie de fecioară neprihănită când suntem asociaţi cu cerşetorii. Este un fapt real că sunt mulţi cetăţeni români care pleacă în străinătate la ciordit şi cerşit. Dacă ne ascundem în spatele unei mândrii prost înţelese ăia nu dispar. Din contră, se înmulţesc ca iepurii, ca au nevoie de materie primă pentru cerşit şi un copil nu rămâne sugar o veşnicie. De ce mi se pare ipocrizie să ne oripilăm în faţa cerşetorilor? Pentru că şi noi suntem la rândul nostru cerşetori, de o altă manieră, evident.

Statul român cerşeşte la americani puţină bunăvoinţă de vreo 10 ani: mai o autostrada, mai o bază militară, mai un FMI, mai nişte carne de tun în Irak sau Afganistan poate poate primim şi noi ceva. Am cerşit şi la UE o aderare mică, ne-am rugat în toate felurile să ne primească şi pe noi acolo, le-am acceptat toate condiţiile, că poate ne dă şi nouă ceva (vorba postului de mai sus).

Dar nooo, asta fac politicienii, noi muncim din greu pentru bucata noastră de pâine... Dar subvenţii pentru căldură vrem, nu? Subvenţii pentru transport în comun vrem, nu? Subvenţii pentru medicamente vrem, nu? Dacă ceva poate fi gratis să fie. Îmi aduc aminte de bătaia care a fost la un supermarket în Iaşi pentru că se dădeau gratuit nişte ştifturi de bormaşini (şi cei care le luau nici măcar nu aveau nevoie de ele), iar la câteva zile mai târziu, după cum spunea Gândul, sindromul "bormaşina" s-a repetat la Braşov. Prin toate modalităţile posibile vrem ca statul (sau cineva) să ne dea "cât mai gratis". Iar dacă nu ne dă facem scandal şi ne ducem cu mâna întinsă la politicieni. Şi asta tot o formă de cerşetorie este. "Ca să cerşeşti nu trebuie să te îmbraci în zdrenţe". Chiar şi jucatul la loto este tot o mână întinsă, către divinitate (iar la noi chiar se joacă la loto). Şi poate că de la divinitate ni se trage. Cum poporul român este foarte credincios, în Tatăl Nostru zice aşa: "Pâinea noastră cea de toate zilele/Da-ne-o nouă astăzi".

Iar la noi cerşetoria nu este problemă de supravieţuire, e pur şi simplu lenea de a munci. E mai uşor să iei ceva de-a gata decât să pui osul la muncă. Şi câteodată şi atunci întrebi: Muieţi-s posmagii?

9 comentarii:

  1. ce le vine greu romanilor este ca li se ia din bani/drepturi cu care au fost obisnuiti. Daca nu ar fi avut de la bun inceput, acum nu ar fi facut greve. Insa tot noi ne-am taiat craca de sub picioare cand pentru a fi votat base ne-a promis si dat toate aceste "avantaje" ... de a caror sursa de bani nu ne-a interesat. Doar ne veneau bani, ce mai conta de unde? ce mai conta ca eram pusi ca gaj pentru imprumut?

    cel putin asa vad eu treaba

    RăspundețiȘtergere
  2. Problema din punctul meu de vedere nu e ce drepturi/bani se dau/iau, ci modul in care se face asta si reactia turmei de oi.

    Cand se dau pomeni electorale nimeni nu gandeste ca alea se platesc la un moment dat. Si pentru 3 ani de alegeri ne-am amanetat la banci pana si copiii. Iar cand se iau drepturile sunt cativa lideri de sindicat care fac gura pentru un ciubuc, o maslina, o ceva acolo, iar plebea nimic.

    La capitolul asta ii admir pe francezi, cum nu le convine ceva una doua fac greva. In asa fel incat politicianul sa te serveasca pe tine de frica, nu tu sa asculti obedient si cu coada intre picioare la pretentiile aberante ale unui securist.

    Omul, ca sa ajunga la stadiul actual de dezvolare, intai a mers biped si drept. Noi inca nu am depasit etapa asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. bine, primul pas a fost facut: am recunoscut ca avem o problema. Acum cum o depasim ? cum invatam sa mergem drept in cativa ani, stadiu care altor popoare le-a luat sute de ani ... sau pt noi nu mai e nici o speranta?! ... ci pt al n-lea grad de urmasi ai nostri ?!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sincer, ar trebui sa se intample la fel cum s-a intamplat cu generatia pasoptista, cand foarte multi tineri si-au facut studiile in strainatate, au trait o perioada in strainatate si apoi s-au intors in tara si au pus in practica ce au invatat de pe unde au fost.

    De asta am avea si noi nevoie, de elite. Nu de Dorobanti, nu de Syda, Eba si alte creaturi incapabile de comunicare articulata.

    RăspundețiȘtergere
  5. Problema este ca ca cei plecati nu prea se intorc.

    Sincer, personal, dupa ce am vazut reactia poporului la criza am inceput sa am dubii daca vreau sa ma mai intorc intr-un mediu in care majoritatea asteapta sa pice de la stat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Fratele meu, nu e o forma de cersetorie si plecatul oamenilor capabili in vest?
    Ca tot o pleasca e! E o societate deja formata la care nu mai trebuie sa contribui, are o medie buna de decenta si de corectitudine si e gratis, nu-i asa?
    Ca e mai greu sa ramai in tara si sa incerci sa schimbi ceva aici, e foarte mult de munca... tot tu ziceai ca romanilor nu le place munca si prefera sa pice din cer!
    Mai bine emigram si dam lectii de cum ar trebui sa se faca in tara, nu-i asa? Numai ca nu mai are cine, au plecat toti la cersit in afara!

    "Noi vrem respect", dar respectul se castiga, nu se cerseste! Respectul se castiga greu si se pierde usor, nu avem ce sa facem cu el, nu tine de foame...

    Hai acasa, hai cu mine.
    Hai cu mine sa pornim la drum.
    Ne asteapta casa noastra draga,
    Iarba verde si poteci de drum.
    Munti si vai Munti si vai.
    Mori de vant Mori de vant.
    Rauri repezi. Rauri repezi, trecatori.
    Ne asteapta Ne asteapta.
    Mama,tata Mama, tata.
    Prieteni vechi Prieteni vechi,
    Frati si surori Frati si surori.
    ...

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, multi romani pleaca la cersit in vest. Eu unul muncesc in vest pentru ceea ce mi se da, iar munca mea aici este mai bine rasplatita ca in tara, si, desi platesc un impozit de 45%, banii pe care ii primesc imi ofera un confort mai mare. Plecatul oamenilor capabili in vest e o chestiune de pragmatism, nu de cersit. Cand te vezi limitat in posibilitatile de a schimba societatea in care traiesti prost ai trei posibilitati: te resemnezi si devii inutil si nesemnificativ pentru tine si societate, te revolti si atunci protestul tau va fi deturnat in interes politic si devine inutil pentru tine si societate sau pleci in alta parte unde societatea este mai aproape de conceptele tale de societate normala si macar atunci nu esti nesemnificativ pentru tine.

    Nu ma duc la statul belgian sa cer bani si nici nu sunt sclav in speranta milei. Stii ce ar insemna cersit in vest? Sa muncesti perioada necesara sa intri in sistemul social si apoi sa torni o tarla de copii asa cum fac arabii in Belgia si traiesc din ajutorul social :).

    Eu muncesc, frate, intr-un loc unde munca mea e rasplatita mai bine, nu e gratis. Ma condamni pentru asta?

    RăspundețiȘtergere
  8. Mihai, adevarul este undeva intre tine si Razvan.
    Noi am plecat la studii cu gandul clar sa ne intoarcem. Pana acum cateva luni nu am avut nici un dubiu ca vreau sa ma intorc. Dar cand am vazut reactia romanului la criza am inceput sa am dubii.
    In plus pentru mine a contat mult si reactia mamelor la scaderea indemnizatiei, pentru ca si eu sunt mama de curand.
    Personal as fi acceptat toate greutatile din Ro, as fi tras pentru un trai decent acasa, dar nu suport misoginismul. Acasa as fi fost limitata doar la a fi mama, pentru ca in Romania femeia dupa ce naste nu mai are nici un drept, ea trebuie sa stea langa copil si sa-l creasca.Altfel trebuie sa se lupte cu tot felul de preconceptii si ce este mai grav, venite chiar de la femei.
    As vrea sa ma intorc, sincer, dar imi este foarte teama ca nu ma mai pot adapta inapoi.

    RăspundețiȘtergere
  9. Si eu cand am plecat anul trecut in decembrie stiam ca ma intorc. Era pentru un proiect pe durata fixa. Numai ca intre timp firma romaneasca pentru care lucram s-a inchis si am primit oferta de munca aici.

    La ce ma refeream eu este mentalitatea. Aici mentalitatea (majoritatii) e ca trebuie sa muncesti si pentru munca pe care o faci ai niste drepturi pe care trebuie sa ti le aperi.

    In Romania e: noi ne facem ca muncim ei se fac ca ne platesc. Cat despre drepturi... o sa vezi la urmatoarele greve cum o sa se taie din salarii (ca in timpul grevei nu se platesc orele nemuncite) si oamenii de rand nu o sa primeasca nimic, doar liderii de sindicat.

    Oamenii intreaba "Cand?"
    Voi spuneti "Nu asa curand.."
    Si vi se scoala p**a doar cand aveti scaunu' sub fund
    Respiram, contam, doar cand vreti sa va votam
    Si suntem foarte prosti cand spunem "Ee.. mai incercam"
    Existam doar in statistici, nici macar in sondaje
    Si-avem dreptu' sa maraim doar creem avantaje

    RăspundețiȘtergere