18 martie 2010

Sweet dreams are made of these...



În ultima vreme mi se întâmplă să mă trezesc dimineaţa înainte să-mi sune alarma telefonului (apropo, am o alarma oribilă, dar eficientă în acelaşi timp), cam cu 15-20 de minute mai devreme. Bucuros că mai am câteva minute de leneveală mă întind înapoi în pat şi execut somnul dulce de dimineaţă.

Într-una dintre dimineţile astea am visat că mă plimbam într-un oraş din Străinezia, printr-un cartier plin de cerşetori ţigani, în care am ajuns, evident, din greşeală. Şi tot plimbându-mă am simţit acut un vid de portofel. Mă furaseră în vis ai dreacu'. Nu ştiu dacă vi s-a întâmplat ca în vis să fiţi parţial conştienţi că e vis, mie mi s-a întâmplat. Eh, conştiinţa mea era împăcată pentru că, indiferent dacă portofelul îmi fusese furat, oricum era gol :). Ştiam asta pentru că în ziua precedentă fusesem foarte harnic în golirea lui.

Cu toate astea, când teribila alarmă a telefonului m-a trezit la realitate, primul lucru pe care l-am făcut a fost să verific dacă mai am portofelul. Chiar dacă ştiam că totul fusese doar vis.

Se vorbeşte mult despre discriminări, despre politically correctness, şi stăteam să mă gândesc, de ce este politically incorrect să spui că ţiganii fură? Evident, nu toţi fură, dar dacă majoritatea fură, de ce este politically incorrect să-i faci hoţi şi să-i tratezi ca atare? E o stare de fapt, e ceea ce-mi bântuieşte somnul dulce al dimineţii. Dacă un leu mănăncă o gazelă este politically incorrect din partea gazelelor să se ferească de toţi leii? Poate unul e vegetarian. Dacă germanii sunt în majoritate muncitori şi disciplinaţi este politically incorrect să îi consideri pe toţi aşa? De ce politically incorrectness-ul se aplică numai la defecte (ca să nu zic calităţi negative)? Nu e mai bine să fii politically correct cu ţiganii (pardon, rromi, sau ethnically challenged people) şi să te fure de nu te vezi?

Ascunzând discriminarea prin limbaj nu înseamnă că elimini discriminarea. Problema este în altă parte. De aceea totul mi se pare doar o mare ipocrizie. Şi după cum zicea Gerge Carlin este o formă de "pussy"-ficare a societăţii. Devenim din ce în ce mai slabi: fizic, moral, genetic, spiritual şi intelectual. Iar politically correctness-ul e doar următoarea treapă dintr-un lung şir de decăliri.

Un comentariu: