16 august 2010

Urma scapă turma

"Mă, unde sunt ăia care l-aţi împuşcat pă Ceauşescu? Mânca-v-ar canceru'!" (nebun anonim pe stradă)

Zilele astea am terminat romanul Hertei Müller care a câştigat premiul Nobel acum de curând. Paradoxal, în engleză, pentru că fiind prin străini, am vrut să îl iau într-o versiune pe care să o poată citi şi nişte prieteni ne-români. A fost o lectură mai mult decât deprimantă. Nu şocantă, pentru că am revăzut de curând ”Cel mai iubit dintre pământeni” filmul; şi oricum, am văzut destule filme despre al doilea război mondial, care chiar dacă nu sunt despre ale noastre, bătătoresc sensibilitatea oricărui om.

Poţi interpreta în multe feluri romanul Hertei. Pentru mine majoritar în asta îi constă geniul – multe moduri de a interpreta acţiunea şi de a justifica evoluţia personajelor, sub umbrela unei singure atmosfere reală cât să o tai cu cuţitul. Nu am să vă spun decât pe scurt: povestea e despre un grup de tineri români de origine şvabi, care, pentru că discută şi citesc cărţi interzise, sunt hărţuiţi de oamenii Securităţii până la a fi ameninţaţi cu moartea. Ajung să fugă în Germania, şi chiar şi aşa, din patru câţi erau la început, rămân doar doi.

Pentru mine e un roman care vorbeşte despre puterea de a dispreţui lucrurile care fac rău din viaţa ta. Despre a nu te complace şi a-ţi păstra demnitatea, despre nevoia de a te desprinde de rău şi a rămâne om chiar dacă răul e în tine, sau în cei din jurul tău. În vremurile descrise de Herta, desprinderea unică era fuga, pentru că toată lumea era îndobitocită să nu gândească ci să denunţe pe oricine, chiar şi propria familie. Erau brainwashed.

Dar acum, ce e diferit de vremurile alea? Nu s-a întâmplat nimic timp de 20 de ani pentru că ce? Pentru că am trecut prea repede de la timpurile de război la dictatură şi acum capitalism? Nu, mai sunt şi alţii (Japonia, de exemplu) care în 100 de ani, au trecut de la muritori de foame medievali, la capitalişti ultra bogaţi cu tren unde dai 160 de euro pentru 550 km în 2 ore. Unde clientul e stăpânul tău, şi respectul e la el acasă. Pentru că am fost prea săraci? Nu, erau şi altii săraci lipiţi. Din cauza dictaturii? Nu, şi în China e dictatură şi chinezii, mulţi cum sunt, ajung să fie mai puternici decât americanii.

Ce am ajuns acum? Suntem o ţară europeană a cărei poliţie nu zice nici pâs când vine bulibaşa să le dea nişte euroi că vrea nepotu să facă nuntă şi o să blocheze nu numai traficul în centrul Timişoarei, dar şi legătura cu Aradul (drum european). Suntem o ţară unde vecinii stau pe bordura ta şi mănâncă seminţe şi beau bere, aruncă mizeria în poarta ta şi când le faci observaţie, eşti un fraier pentru că drumul e public şi trotuarul e public şi dacă ne certăm, Dumnezeu vede şi nu iartă. Suntem o ţară în care preşedintele votat ne spune că lui îi merge foarte bine aici, şi cui nu-i convine, poate să plece. Că oricum suntem de mâna a doua cu toţii, şi dacă vrem să trăim bine, trebuie să muncim ca el 30 de ani.

Suntem o ţară cu psihologie de învinşi, care lasă pe oricine să ne domine. Nu o să ajungem niciodată ca japonezii, pentru că nu vom cuceri pe nimeni niciodată pentru că nu avem forţă, pentru că nu avem coeziune. Suntem uniţi doar la biserică în duminica de Paşte. Vom pleca şi ne vom întoarce de unde am plecat căutând mereu cine suntem. O să fim mereu pe drumuri, o naţie de proscrişi.

După mine, a construi ceva merge numai dacă credem în aceleaşi lucruri, şi facem tot ceea ce putem pentru ceea ce credem. Dacă fiecare se face că munceşte dar defapt fură pentru că toţi fură, se alege praful. De fapt, s-a ales deja. Mi-e jenă de noi, şi mi-e jenă că tot ce pot să fac e să menţin distanţa...Ca în romanul Hertei, care e genial pentru că e actual.

Ţara prunelor verzi, da, în continuare. Şi ţara drumurilor şi autostrăzilor. A manelelor date tare la poartă vecinului, să audă şi el şi familia lui. A succesurilor şi a lui Dumnezeu cu mila.

Ce ne trebuie nouă românilor să ne dez-spălăm creierele? Bani, maşini, şi fete frumoase?

8 comentarii:

  1. Daca ar fi sa-l luam pe drogatu' de Mazare de bun ar trebui sa profitam de frumusetea fetelor din Romania pentru relansarea turismului si deschiderea catre piata rusa si araba... Are cineva un Kalashnikov? Ca ma ofer eu voluntar sa apas pe tragaci...

    RăspundețiȘtergere
  2. tragaciul pentru fetele frumoase, sau piata araba si rusa?

    well, e trist ce se intampla la noi. Toata lumea pleaca din tara chiar oficial. Numai in cateva zile cat am fost in tara si dadeau la stiri ca politistii si personalul medical isi iau talpasita in tarile cu salarii de 10 ori mai mari. Deja e pe fatza.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici nici, pentru alde Mazare&co de oricare parte a "pisicherului" politic s-ar afla.

    Oamenii astia care sunt la conducere sunt total ireali (in sensul rau al cuvantului). N-ai voie din pozitia de presedinte al tarii sa spui ca Romania este tara de mana a doua. N-ai voie! Si in acelasi timp n-ai voie sa sanctionezi fenomenul de migrare. N-ai voie ca prin discursul tau sa incurajezi plecarea oamenilor. Iar discursul pe care l-a avut duminica la Constanta a fost de toata jena.

    Ca sa nu mai vorbesc de Berceanu care spunea cu zambetul pe buze ca si-a rupt masina in doua pe Transfagarasean. Decenta cerea ca dupa declaratia asta sa-si dea demisia. De fapt care ministru din ultimii cativa ani n-ar fi in aceeasi situatie?

    RăspundețiȘtergere
  4. de-acord ca nu au voie! dar de ce nu se revolta lumea la asa ceva?! de ce nu ies in strada, de ce nu e scandal?

    cum s-a intamplat de curand in Germania, unde parca presedintele a spus o propozitie gresita si a trebuit sa isi dea demisia pentru ca s-a suparat o tara intreaga.

    De ce la noi toata lumea e inerta?! de ce, cand trebuie sa iasa in strada, mai degraba danseaza dansul pinguinului decat sa fie seriosi in furia lor?! De ce nu avem demnitate si principii, ca muritori de foame?

    RăspundețiȘtergere
  5. stii ca nici nu stiam ce sa mai zic in plus fata de ce ai zis tu. e frumos zis, dar tragic.

    unchiul meu zicea la un moment dat ca suntem o natie formata din curve dacice cu puscariasi romani, "slefuiti" de ciubucurile turcesti.

    romanul actioneaza doar cand e manipulat de catre cineva (vezi revolte si revolutii) si chiar si atunci nu cu multa tragere de inima. si asta pentru ca suntem o natie fara istorie. mai tii minte cum am invatat la scoala? ca romanii nu au cucerit niciodata tari straine si nici macar nu au incercat!

    problema romaniei e prea profunda ca sa aiba o solutie in timpul vietii noastre.

    RăspundețiȘtergere
  6. da, aceeasi idee ca românii sunt prea linistiti si blanzi o zice si Cioran in "Schimbarea la fata a Romaniei". Ca nu am fost si nu vom fi niciodata agresivi fata de altii, si asta inseamna ca vom fi mereu aia manipulati si cotropiti. M-as putea impaca cu asa ceva, dar faptul ca nu putem fi un colectiv si ca nu avem un punct unde sa zicem "gata, m-am saturat!" - asta e mult mult mai rau. Daca radem unii de altii, ne uitam la capra vecinului, si zicem ca "e bun si asa" - asta inseamna ca ne anulam tot ceea ce e bun si inalt din noi.

    Dar din pacate nu ne-am ales poporul in care sa ne nastem, si suntem si eu si voi, romani. Ce-i de facut acuma, nu e prea tarziu sa ne lamentam?

    RăspundețiȘtergere
  7. Singura perioada de glorie a romanilor a fost in perioada lui Burebista si a primilor doi regi. Cum a venit primul rege nascut local s-a stricat sandramaua.

    De ce? Pentru ca neamul asta are mentalitate de sluga si nu de stapan. Si aici trebuie lucrat. De ce nu iese romanul in strada sa lupte pentru a-si micsora lipsurile? Pentru ca are frica de autoritate desi autoritatea trebuie sa i se supuna lui.

    Am vazut mai acum doua zile o emisiune geniala pe realitatea unde au fost invitati cativa profesori sociologi care au pus degetul pe cateva rani si au explicat cum am ajuns sa avem asemenea mentalitati si au enumerat cateva elemente care duc la determinarea unui popor. Pentru ca niciun popor nu este autodeterminat. Daca ne uitam la toata zona balcanica si estica vedem ca este cam aceeasi branza buna in burduf de caine... dar despre asta mai multe in unul din urmatoarele posturi :P.

    RăspundețiȘtergere
  8. ...da, dar ce sa-i faci, muica? Sanatosi sa fim...

    RăspundețiȘtergere