1 iulie 2010

Unde lidărşip nu e... nimeni e prim-ministru!



Câţi dintre români ştiu ce înseamnă leadership? Sincer, nici macar nu ştiu dacă avem un cuvant echivalent în limba română. Ceva apropiat ar fi conducere, dar este mult pe lângă adevăratul sens de leadership.

Eu înţeleg leadership-ul ca abilitatea de a găsi idealuri căutate de societate şi de a-ţi crea baza de suport social de care ai nevoie pentru promovarea acestor idealuri. Leader este persoana care se poate transforma în portavoce pentru ideile şi nevoile unui grup. Este cel care poate reprezenta corect acel grup. Leadership este capacitatea unui grup de a genera liderul care să-l reprezinte.

România este leadershipless. Prima dorinţă a fiecărui român este să moara capra vecinului. Şi în asemenea condiţii cum ai putea să dai recunoaşterea absolut necesară unui lider, când îţi stă invidia în gât să te înece?

Am avut vreodată elită?
Da, elite am avut. Şi pot da exemplele cele mai flagrante: perioada paşoptistă şi perioada interbelică. Nu voi începe să-mi argumentez afirmaţia, cei care au dubii legate de asta să citească cine sunt cei care au făcut parte din generaţia paşoptistă şi să vadă care era locul României în Europa perioada interbelică.

Dacă am avut, ce s-a întâmplat cu ea?
Din nefericire a venit generaţia comunisto-bielă-manivelă, care prin acelaşi gest mutilator ca bâta de miner a redus la tăcere orice voce demnă de ascultat. Puscăriile ca cea de la Sighetul Marmaţiei, experimentul de la Piteşti, canalul... asta s-a întâmplat cu elita românească. Pentru că nişte inculţi au crezut că aşa e mai bine pentru ei. Şi chiar a fost.

De ce nu avem lideri?
Pentru că regimul comunist nu numai că ca a omorât elita, dar a şi distrus din faşă apariţia oricărei alte elite în afara celei controlate, celei cenzurate, celei educate, celei nomenclaturiste. Şi asta distrugând atât valorile cât şi rădăcinile care îi dau naştere, protejând, în plus, propriile elite până devin suficient de puternice încât să le sufoce prin puterea de reprezentare pe celelalte.

De ce nu avem lideri? Pentru ca am permis ca un om ca Ion Iliescu să fie preşedinte de doua ori şi este unul dintre cei mai stimati oameni din partidul care va avea cele mai multe mandate în legislatura viitoare. Pentru că de fiecare dată când un microlider încearcă să răzbată, societatea nu îl împinge în faţă împotriva curentului. Pentru că societatea îşi vinde puterea pe o găleată şi un pix. Pentru că societatea şi-a pierdut încrederea în pseudolideri care solicită susţinere doar pentru avantaj personal.

O societate poate avea lideri atunci când are la îndemână şi mijloace eficiente de sancţionare a unui lider. Mijloace prin care să-i corecteze devierile de la direcţia corectă. În România nu există mijloace de a sacţiona pe cineva atunci când dintr-o poziţie publică semneaza (pe bani publici) un contract cu valoare de doua ori valoarea reală (cea a pieţei) şi atunci ce rost mai are să vorbim de sancţionarea unui lider care nu e obligat printr-un contract să respecte o anumită poziţie şi să apere interesul celor care stau în spatele lui.

Nu avem elite pentru că societatea piramidală formată în perioada interbelică a fost întoarsă cu fundul în sus de cumunişti, iar cum vârful a fost prea mic pentru a susţine baza atât de mare, toată societatea s-a prăbuşit iar ce avem noi acum sunt cioburile unei societăţi care încearcă să se formeze din nou într-o piramidă numai că bucăţile care trebuiau să fie la bază si ascunse vederii s-au cocoţat în vârf...

5 comentarii:

  1. din pacate "liderii" care apar sunt copii de fosti activisti. pentru ca fostii activisti intra acum la "pensie", ii promoveaza pe "cei mici" ca sa duca traditia mai departe. altfel nu isi pot pastra puterea. iar cei care totusi vor sa patrunda in sistemul asta trebuie sa joace si ei pe muzica alor batrani. ca doar pupatul fundului e cel mai usor mod de a promova.

    si pentru ca nu se vrea deschiderea arhivelor securitatii, vom ramane cu astia. love forever :)

    si problema e ca nu se realizeaza cat a stricat comunismul societatea romana. e drept, romanul are metehnele lui, insa comunismul a fost o catastrofa. iar neocomunismul in care traieste romania e si mai periculos. lumea insa nu constientizeaza. spalarea de creiere a functionat si functioneaza ireprosabil.

    si ca sa iti dau un exemplu: ai mei vin din niste familii de asa-zisi chiaburi (si sunt ruda prin aliante cu ion mihalache si mircea vulcanescu). cand au venit comunistii, au pierdut practic totul, asta in cazul in care au scapat de inchisoare. de 20 de ani se chinuie sa recapete macar o parte din ce au avut. e o chestie morala, caci ca valoare financiara oricum e o gluma proasta. si dupa 20 de ani, cand bunica mea s-a dus cu un dosar (al n-spelea) la primarie si a intrebat-o pe tantica de acolo daca are sanse sa mai recapete ceva in viata asta, femeia i-a raspuns: "da ce va grabiti, nu va mai ajung banii de pensie?".

    asta e societatea pe care ne-am creat-o si din ea ne alegem liderii. tot inainte!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si pot sa-ti mai dau un exemplu: cavoul familiei Lahovari care oficial a fost declarat lasat in paragina, desi un membru al familiei se lupta de cativa ani sa primeasca dreptul asupra cavoului. Numai ca saracul, pentru ca nu are pe nimeni in spate, este plimbat prin institutii numa-numa da coltul sau se plictiseste.

    Nu stiam ca vii din familie de chiaburi, asta inseamna ca familia ta a cunoscut adevarata fata a comunismului. Parintii mei provin din familii cu "origini sanatoase" si cu toate astea bunica-meu din partea mamei a fost tinut la beci de secu pentru o lipsa pe inventar care s-a dovedit a fi falsa. Iar pentru alea cateva zile cat a stat la beci nimeni nu a stiut nimic de el.

    Mi-as dori ca romanii sa se revolte, din orice, numai sa se revolte. Sa tipe, sa urle, sa bata, numai sa se exprime cumva nu sa accepte ca niste oi. Iar pentru asta nu este nevoie de un lider.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bună Ziua!
    Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
    Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
    Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
    Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
    Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
    Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea, să ne acorzi un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
    Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul radiowhispercom sau un email radiowhispercom@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
    Mulţumesc,Cu stimă Vlad!

    RăspundețiȘtergere
  4. "To be a leader means, especially, having the opportunity to make a meaningful difference in the lives of those who permit leaders to lead." -- Max DePree
    Leadership-ul are legatura cu inteligenta cognitiva, inteligenta emotionala si inteligenta sociala si cu capacitatea de a le gestiona. Este o abilitata inascuta, dar din pacate la noi, needucata. Cine a lucrat intr-o multinationala stie cum se formeaza un lider si stie ca acesta trebuie sa fie robul POC (planificare, organizare, control ).

    RăspundețiȘtergere
  5. La noi nici in multinationale nu sunt formati lideri. Sunt prea multe cazuri in care se promoveaza pe pile, pe ranji-ranji si pe favoritisme. Iar liderul la care ma refeream eu nu este neaparat cel de multinationala ci mai degraba persoana careia comunitatea i-ar transmite puterea de reprezentare. Societatea noastra nu naste si nu sustine lideri pentru ca fiecare vrea sa fie sef, fiecare este individualist intr-o comunitate dezbinata care nu-si regaseste interesele comune.

    RăspundețiȘtergere