25 iulie 2010

Tot ce zboară se mănâncă


...sau "hai să credem tot ce zic alţii".
De exemplu, mai nou, pectina de măr ajută la absorbţia lipidelor! Cu alte cuvinte, dacă mănânci un măr, rămâi fără câteva (nu se ştie cât anume) din grăsimile pe care le-ai consumat în timpul zilei. Super! Dar de ce să nu mănânci mere, nu sunt mai ieftine dacă vrei să slăbeşti, decât orice medicament - în principiu, chimic? Şi nu numai că reduce, dar mai ales pectina de măr atrage (!) grăsimile ”precum un magnet atrage fierul”! Acum serios, voi credeţi chestia asta? Mai ales că, aparent, zaharurile se pot transforma in grăsimi! Scuză-mă, dar parcă am învăţat în liceu la chimie că nu prea se poate!

În acest caz e vorba despre un balon ”vegetal” care conţine guma Karaya - îl ingerezi, el se umflă în stomăcelul tău de vreo 50 de ori (e viu, la naiba!), şi tu nu mai simţi pofta de mâncare. Aşa că slăbeşti până la un kilogram pe zi! Şi mai eşti şi fericit(ă), zâmbeşti mai mult ca în poza ”înainte”, plus că în poza ”după” ai dinţii mai albi. Dacă însă te uiţi, de curiozitate, pe wikipedia, căutând guma Karaya, vei afla că aceasta conţine în principiu zaharuri (nu prea vrei asta când ţii o cură de slăbire) şi descrierea nu e prea promiţătoare, in legătură cu E416... Întrebarea e dacă îţi pui vreo întrebare!...

...Cred că mi se întâmplă de zeci de ori într-o zi câteodată - mă lovesc de fel şi fel de afirmaţii despre un lucru sau altul, care îmi pun la încercare încrederea si mai ales, scepticismul. Nu merg aşa de departe să le numesc inepţii, totuşi, pentru că fiecare e liber să creadă ce vrea. Noi exemple ar fi:
  • dacă mănânci morcov, ai să ai vederea mai bună
  • dacă bei alcool în timp ce iei antibiotice, o să o iei razna şi implicit o să anulezi puterea benefică a antibioticului
  • dacă porţi nu-ştiu-ce pantaloni scurţi speciali, o să slăbeşti şi o să arăţi precum Cameron Diaz
  • dacă iei tinctura X homeopatică, o să fii veşnic tânăr(ă) si frumos (oasă).
Am zeci, daca nu sute de exemple... De fiecare dată, prezentatorul crede că a inventat marea cu sarea... Cred, din proprie experienţă, că nu e normal să slăbeşti 1 kg pe zi, şi dacă o faci, e vorba că pierzi doar apă, adică la fel cum o obţii, la fel de uşor o pierzi (reciproca e desigur valabilă). Cu morcovul nu credeam, până când am citit de curând că a fost, la origine, un joc declanşat între englezi şi nemţi în al doilea război mondial, în legătura cu precizia de a localiza inamicul pe timp de noapte(!). Homeopatia, pe de altă parte, o să fie cel mai probabil un subiect pentru un alt blog entry. Dar despre ea, vă povestesc deocamdată doar atât: am o prietenă care era până de curând însărcinată, şi când am fost ieri la ea să o văd pe ea şi pe bebeluş, mi-a povestit că atunci când avea deja contracţii, ea şi soţul ei au mers într-un oraş la 130 de km distanţă, pentru că doctorul de la spitalul de destinaţie e cel mai renumit in medicina homeopatică, mai ales in legatură cu naşterile... Am aflat, personal, despre ceea ce se numeşte Bach flower remedies, şi fără mare efort am ajuns la un site unde ţi se recomandă să miroşi esenţă de salcie dacă te urăşti pe tine însuţi!! Desigur, cine află că te urăşti pe tine şi eşti pe calea cea rea -- asta nu e pomenit. Sau - de ce tocmai salcie si nu mentă, sau cireaşă, sau de ce nu, ţuică! Fata, şi soţul ei, a făcut un efort si un risc enorm, numai ca să meargă la un doctor unde să miroasă ceva interesant!

Cu aşa de multe exemple, mă oripilez pe zi ce trece. Nu zic că e ceva ce nu are să funcţioneze orice ai face. Sunt oameni care înghit o pastilă roz (de zahăr, desigur) şi se trezesc perfect în dimineaţa de după. Se numeşte placebo. Dar placebo-ul are dezavantajul că dacă merge pe mine, nu înseamnă că merge şi pe tine ... O bună parte din ceea ce se numeşte ”medicină” în ziua de azi, se bazează pe aiureli (prin definiţie aici, păreri netestate).

Şi de fiecare dată când mă întâlnesc cu ceva exemple de aceeaşi categorie, îmi vine în minte ceva ce tata îmi spune destul de des, relativ neplăcut: ”trebuie să înveţi de la noi, că noi am trecut prin toate astea şi ştim, avem experienţă!”. Desigur că experienţa mea e diferită faţă de a lui, şi vremurile sunt altele. Tocmai de aceea e dificil să tragi o linie între ce iei de bun şi ce sunt aberaţii prin definiţie. Sintagme precum ”crede şi nu cerceta” sunt întemeiate până la puntul în care trebuie să vezi cu ochii tăi dacă are sens sau nu. În unele cazuri e uşor (cure de slăbire, arome, răpiri de extratereştri, ozn-uri, morcovi, etc) dar în altele (ai noroc dacă vezi un măgar gri dimineaţa, etc) e mult mai greu. Unde intervine experienţa altora, cum o măsori? Nu e uşor. Dar scepticismul în faţa unor remarci despre ceva care sună prea uşor sau prea frumos să fie adevărat, asta e ceva care e bun şi ne lipseşte. Ar fi extrem de interesantă o discuţie despre ce aţi descoperit voi că nu se justifică, din categoria lucrurilor sau afirmaţiilor care nu se neagă ”că aşa mi-a zis mama sau tata sau bunicul”.

Voi unde trageţi linia?

Dacă vă interesează, recomand o serie de podcasturi ale lui Brian Dunning, care o să vă schimbe părerea despre multe lucruri pe care de obicei le luăm de bune.

10 comentarii:

  1. eu trag linia acolo unde apare cuvantul "minune". pentru ca minuni nu exista.

    din pacate sunt multi oameni care din disperare sau/si prostie ajung sa miroasa si esenta de salcie (de exemplu). problema e ca cei care promoveaza asa ceva nu sunt pedepsiti. nici macar la capitolul frauda nu cred ca intra.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ei bine, eu personal nu am găsit cuvântul ”minune”, ci ”energie / energetic”. Nu m-am lămurit niciodată ce înseamnă ”energie pozitivă”...

    Partea interesantă e că poţi să auzi de o persoană care *sincer* a mirosit esenţă de morcov şi s-a făcut bine după 3 ore. Problema e credulitatea - în alea 3 ore s-a întâmplat şi altceva, sau cauza era alta, sau efectul de a fi bine e altul, sau nu era esenţa de morcov ci de castravete (dar persoana a auzit de la bunicul că varianta de morcov e cel mai bun)...

    RăspundețiȘtergere
  3. Suntem o societate in genere lenesa care ar depunde orice efort numai pentru a nu face nimic. Inventam toate draciile care ne pot scuti sa muncim pentru ceva anume. Iar daca efortul este reprezentat de atentia acordata cantitatii si calitatii mancarii pe care o bagi in tine pe care sa o corelezi si cu ceva sport, atunci apelezi la orice solutie care te scuteste de o cura, indiferent daca asta inseamna centuri magice, pastile, balonase, inele pe stomac sau operatie de micsorare a stomacului. Chris Rock are un stand-up in care face o comparatie intre SUA si Africa in ce priveste mancarea si raportarea oamenilor la mancare. In SUA au prea multa mancare, atat de multa incat principalul factor de risc la ei este obezitatea. Si tot Chris Rock spunea ca SUA este tara cu cele mai multe cazuri de alergii alimentare(n-am verificat informatia). Pe cand in Africa nu o sa vezi niciodata un copil cu intoleranta la lactoza :). Toate lucrurile astea pleaca de la problema calitatii cantitatii si a cantitatii calitatii. Este clar ca marind cantitatea nu poti mentine acelasi nivel de calitate/capita. Drept urmare in conditiile in care ai un numar suficient de mare de "campioni" minimally exceptional, deci de calitate dubitabila, nivelul de vigilenta la farse si falsuri este minim. De asta de exemplu in SUA scrie pe cestile aburinde de cafea: atentie continut fierbinte. Peste cativa ani cand vom fi toti o specie de McDonaldizati probabil o sa scrie: Atentie! Continut fierbinte! A nu se baga mana/dejt/picior/limba! Posibilitate de ranire.

    Legat de lucruri care ni se vand de "leacuri babesti" fara vreo argumentatie prea desteapta, deocamdata un singur lucru imi vine in minte: "bea ceaiul fierbinte sa-ti faca bine la gat". Niciodata nu mi-a facut mai bine ceaiul fierbinte decat ceaiul caldut sau la temperatura camerei. Pe de alta parte sarea in gat si gargara ar avea o explicatie plauzibila: sarea modifica destul de mult ph-ul normal de la nivelul gatului, lucru ce vulnerabilizeaza corpii straini cazati ilegal la nivel de gatlej.

    @Andreea
    Ce faci mai, tragi liniute? :) Cum a fost iesirea de vineri cu colegii?

    @Gabi
    Energia pozitiva e aia care porneste de la magia alba practicata de adevaratele fiice ale mamei omida paroasa si care face sa curga agintul viu si da drumul la sange sa deslege de vraji si "fermece".
    Lasand putin gluma deoparte exista fluxuri de energie in organism (numeste-le curenti electromagnetici daca vrei) care pot influenta intr-un fel sau altul pacientul (vorbesc aici de bioenergie sau chiar si acupunctura). Iar daca vorbim aici de canalizari de energie si mind over body sa nu uitam ce sunt in stare sa faca preotii shaolin (ei fiind cei mai cunoscuti in lume). Cica iarna ies afara cu cearceafuri ude pe ei si prin concentrare reusesc sa-si ridice temperatura corpului suficient de mult pentru propriul confort si pentru a usca cearceafurile :). Problema e ca dupa ce le-au uscat trebuie sa le puna din nou la spalat :)).

    Ah si ca sa nu uit, bun venit pe Matz ud ;)!

    RăspundețiȘtergere
  4. hahaha, multumesc, bine v-am gasit. Andreiutzu parca s-a prins ca exist si eu mai nou!

    Hai ca sa continuam discutia: defineste-mi te rog energia asta. Una e sa zici, curent electromagnetic (asta inteleg, si e destul de clar). Alta e sa zici bioenergie. Care nu stiu ce e. Si daca e vreo legatura clara intre 'energia' din acupunctura si ala din reflexoterapie si aia din shaolini. Ce legatura au shaolinii cu cearceafurile ude si temperatura corpului, cu energia?

    Energy = a scalar physical quantity that describes the amount of work that can be performed by a force, an attribute of objects and systems that is subject to a conservation law

    ...sau daca folosesti wikipedia cu definitia netriviala, gasesti "a variety of phenomena" (citation needed).

    RăspundețiȘtergere
  5. @Gabi
    Eu inteleg prin energie tot ce exista. Materia este tot forma de energie, o energie care s-a plictisit sa se plimbe si sta in concediu :). Dar prin reactii nucleare suficient de puternice poti sparge orice atom in particule elementare, iar cu particulele elementare te poti juca in continuare, le bagi intr-un accelerator de particule si le bati cap in cap pana scoti toti fotonii din ele :). In concluzie materia este divizibila in energie. Evident si procesul este reversibil.

    Energia electromagnetica ia multe forme :), aici o sa-ti poata explica mai multe Alina, dupa ce revine printre cei "vii" :). De asta am zis de fluxurile de energie din organism ca fiind de sorginte electromagnetica. De exemplu impulsurile nervoase sunt electrice. Un muschi contractat prezinta diferenta de potential la extremitati. Exista un peste care se foloseste de asta pentru a-si eletrocuta prada. Poate astia cu bioenergia stiu cum sa-si incordeze muschii palmei si ne electrocuteze la curent mic. Fizioterapia se face la curent electric de exemplu. Detalii despre acupunctura si reflexoterapie sincer nu stiu si nu ma apuc sa-mi dau cu parerea despre lucruri pe care nu le cunosc aproape deloc. Legatura intre energie si shaolinii temperamentali cearceafati este ca reusesc sa-si foloseasca parti ale constientului pentru a influenta subconstientul care controleaza cu adevarat ce se intampla in interiorul corpului nostru. Priveste asa: subconstientul sunt driverele hardware, iar constientul este interfata grafica unde dai clickuri. Eh, ei si-au facut un program care regleaza turatia ventilatoarelor, frecventa de lucru a procesorului si analogiile pot continua :P.

    RăspundețiȘtergere
  6. :) Excelent articolul tau ! Eu am tras linia, cand am aflat ca...Cutia Pandorei este in mintea noastra. Fix driverele alea...

    RăspundețiȘtergere
  7. ah, perfect de acord, chiar si cu analogia ghidusa. Defapt, aceeasi "intelegere" o am si eu, dar realizez ca de fapt e o ne-intelegere: legatura dintre energia electromagnetica si impulsurile nervoase, ok, clar. Fizioterapia, la fel. Dar legatura cu energia se rupe la shaolini si la subconstient... de ce e tocmai energia, si nu altceva, ce ei pot manipula mai bine? nu stim... de fapt atat de multe chestii nu stim, cred...

    RăspundețiȘtergere
  8. acum muuulti ani am avut niste probleme naspa cu ochii. unii isi mai aduce aminte ;) si dupa o caruta de vreme prin spitale, medicii au ajuns la concluzia ca nu se mai repara. ce e stricat, e stricat.

    mama, disperata, a intrebat pe la toti daca totusi se poate face ceva. si evident ca i s-a recomandat un bioenergetician. evident ca a fost un bullshit total, insa mama e si acum convinsa ca a avut efect.

    e probabil cel mai usor lucru cu care poti manipula lumea: ii zici ca are energii negative (nobody understands anyway) si invarti 3 ace in jurul lui si daca placebo-ul functioneaza, super, daca nu, asta e, energiile negative sunt prea puternice. poate ajuta apa PI, de la colegu' bioapist.

    si scot impreuna o caruta de bani.

    citeam acum ceva vreme ca o femeie pacalise o familie a carui copil era bolnav de cancer - intre timp a si murit - ca il vindeca cu nu-s ce minuni.

    in numele banului, o energizezi si pe ma-ta, ca sa ma exprim frumos!

    asa ca pentru mine toate astea sunt un mare bullshit. iar saolinii probabil ca prin autoeducatie isi dezvolta o vointa mai puternica decat a noastra, a non-saolinilor. stii, ca exista cazuri de femei care au ridicat tone de beton numai pentru ca dedesubt se afla copilul lor. ele si-au canalizat vointa inconstient, saolinii o fac constient.

    @Gabi, :* wilkommen in clubul celor alesi :D
    @Misu, incet imi revin din berigolada. vineri a fost tare fain, mai putin pentru farfuriile cu snitele :P

    RăspundețiȘtergere
  9. @Andreea
    Lasa ca v-ati simtit si voi ca la greci :), pacat de snitzele insa ;).

    RăspundețiȘtergere
  10. @ Alexa - multumesc pentru apreciere!
    @ Andreea - agreed!
    @ Mihai - cu shaolinii, sau calugarii cu puteri alese si de pe la noi - foarte frumos ca isi controleaza temperatura corpului (desi nu cred ca pot sa faca asta in orice conditie, ci cred ca e posibil in functie de context si nu cu orice parametri de functionare). Dar nu sunt prea multi care se duc sa strige sus si tare ca au nu stiu ce alifie, sau nu stiu ce tinctura, care invie si mortii. Sunt in banca lor.

    Dar anumiti "medici" nu sunt in banca lor, cum spunea si Andreea. Sarlatania e o mare afacere, si problema e ca merge pentru ca e un segment de oameni care sunt atat de disperati, ca nu mai au limite. Si sunt foarte multi in Romania, dar si in Germania si Italia si mai ales in Anglia, din experienta mea personala. In Anglia e la mare moda.

    Asa ca ideea mea cu acest articol a fost sa zic: oricand aveti ocazia, faceti-i pe cei din jurul vostru care cred anumite aberatii, sa inteleaga ca sunt aberatii. Pentru ca asa chiar sunt sanse sa salvati vreo viata de om!

    Multumesc Andreea, pentru exemple.

    P.S. imi place discutia asta, asta era si obiectivul meu

    RăspundețiȘtergere