14 iulie 2010

Romania "nu sta deloc rau" la măsurile anticriza


De fapt aprope la fiecare lună ni se spune că Guvernul lucrează la un nou pachet de măsuri anti-criză. Şi nu ştiu cum se face că de fiecare dată măsurile care ar trebui să îmbunătăţească lucrurile bagă ţara şi mai mult în groapă.

Se vorbeşte foarte mult despre impozitarea pensiilor (poate deja s-a dat legea, în ultima vreme nu am mai fost aşa atent la ştiri) care înseamnă punerea unui impozit pe nişte bani care eu fost deja taxaţi. Aşa am putea să obligăm pensionarii să plătească şi contribuţia pentru pensie, nu? 

În acelaşi timp se caută tot mai multe surse de taxe şi impozite fără a se calcula impactul asupra mediului de afaceri sau asupra populaţiei. Impozitul forfetar a fost o porcarie de impozit care a ucis afaceri şi a lăsat fără serviciu mulţi oameni. Scopul declarat a fost reducerea pieţei muncii negre. Acum mă întreb şi eu retoric: de ce ai mai multă nevoie pe timp de criză: de corectitudinea unor oameni faliţi sau de circulaţia banului în economie (chiar şi subterana). Alt exemplu este eliminarea reducerii de impozit pentru IMM-uri. Alte afaceri închise şi locuri de muncă pierdute.

Incertitudinea politică şi a politicii economice e redus dramatic interesul investitorilor pentru România: din nou afaceri închise şi locuri de muncă pierdute. Şi aici este vinovat întregul spectru politic pentru lipsa unei direcţii unanim agreate de toate partidele.

PDL, ca un partid de dreapta, ar fi trebuit să ştie că nu statul poate elimina criza ci economia. Rolul statului este să creeze mecanismele de echilibrare a forţelor din interiorul economiei nu să joace alături de ele. Statul trebuie să fie arbitru în economie nu jucător. În condiţiile scăderii volumului de bani la buget reduci cheltuielile nu strângi şi mai mult teascul, pentru că dacă strângi la nesfârşit la un moment dat nu va mai curge nimic.

Dar lasă că o să o mai pună de o moţiune şi de o suspendare şi o să avem după aceea guvernul cu 12.000 de specialişti şi cu contractul de 200 de zile. Şi după cele 200 de zile vom trăi toţi bine.

2 comentarii:

  1. pai chiar tu ai zis: "pdl, ca partid de dreapta". acum sa fim seriosi, daca ii intrebam pe toti astia din parlament ce inseamna dreapta sau stanga si ce platforma politica are partidul lor, nu o sa gasesti unul care sa raspunda corect.

    sunt toti (fara exceptie) ori incompetenti ori neinteresati sa faca ceva constructiv pentru tara.

    ultima varianta ar mai fi o sansa pentru romania, insa eu cred ca totusi prima e mai adevarata.

    RăspundețiȘtergere
  2. E cate ceva din amandoua. Sunt in acelasi timp si incompetenti si neinteresati de binele tarii.

    RăspundețiȘtergere