Cea mai mare greşeală pe care o poate face un popor este să-şi uite istoria sau să nu şi-o cunoască. Şi nu numai pentru că ar putea să repete greşelile trecutului ci şi pentru că numai păstrând în minte trecutul îl putem corecta.
România are o datorie morală faţă de românii din Basarabia. Dacă au existat vreodată români prigoniţi atunci ei au fost fie în Transilvania, fie în Basarabia. Însă istoria recentă îi plasează pe cei mai asupriţi români în Basarabia şi nordul Bucovinei.
După terminarea celui de-al doilea război mondial, în timpul procesului de la Nurnberg, Basarabia şi Bucovina de nord erau supuse unuia dintre cele mai dure experimente de epurare etnică aplicate în URSS. Populaţiei române i-au fost confiscate toate mijloacele de hrană după care a fost, în mod deliberat, ţinută în înfometare aproape doi ani, în felul asta producându-se mai multe victime decât în timpul războiului. Exista documente care atestă perioade în care decesele ajunseseră la 30-50 pe zi pe localitate.
Cu toate astea, în Europa comunismul nu este condamnat de nicio ţară. Condamnarea care s-a făcut la noi nu are nicio valoare câtă vreme este doar de formă. Datoria morală a României (ţară care a trecut prin ororile comunismului) faţă de poporul său este să militeze pentru condamnarea comunismului cel puţin la nivel european. Sutele de mii de români deportaţi în Siberia, victimele de la canal, experimentul de la Piteşti, toată istoria post-război ne obligă la acţiuni care să corecteze trecutul strâmb.
Orientarea politică, pe care partidele acum la putere în Basarabia încearcă să o contureze, are mari şanse să sucombeze precum în Ucraina dacă România nu acţionează decisiv în direcţia ruperii Republicii Moldova de sub influenţa rusească. Locul Basarabiei este în România, să nu ne prefacem că este altfel.
:(
RăspundețiȘtergerechiar mai ai sperante ca romania se va trezi?
Da, sunt un sperangiu incurabil :).
RăspundețiȘtergereAm citit recent "Red Horizons" de Mihai Pacepa. Ai perfecta dreptate,
RăspundețiȘtergere