18 aprilie 2010

Biserica e o minciună



Voi pleca de la următoarele premise:
- România e stat laic;
- existenţa şi manifestarea credinţei este ceva intim/personal;
- să nu-ţi faci chip cioplit şi să nu te închini lui;
- fiecare om are liber arbitru.

România se declară drept un stat laic. Nu explicit prin Constituţie, dar prin forma şi organizarea instituţiilor da. Totodată statul român asigură libertate religioasă de exprimare tuturor cultelor (cu excepţia cultelor extremiste). În spiritul egalităţii de şanse, statul român bugetează biserica ortodoxă.
Dacă ne uităm în istorie biserica a avut un rol politic extrem de mare şi nu doar la noi. În organizarea unui stat modern, biserica nu are ce căuta în structura şi la nivelul decizional ale instituţiilor. Cu toate astea, vedem preoţi la inaugurări, la începerea anului şcolar sau la investirea preşedintelui.
De asemenea vedem icoane în şcoli şi avem ore de religie. Cam aşa se defineşte statul nostru laic.
În perioada medievală biserica a fost un mare administrator imobiliar, domeniile mănăstirilor fiind in general foarte mari. Pe atunci pământul însemna putere, iar biserica a căutat mereu modalităţi de a-şi spori puterea.

De fiecare dată când văd pe cineva pe stradă sau la televizor făcând cruce îmi vine să o întreb pe acea persoană: ce reprezintă acea cruce pentru tine? De ce o faci? Pentru că aşa te-a învăţat popa la slujbă sau la şcoală? Că aşa trebuie? Credinţa este un lucru pe care îl manifeşti la interior nu la exterior. Mă deranjează oamenii care îşi manifestă ostentativ credinţa. Eşti credincios? Bravo ţie, ai nevoie de laude? Vrei un premiu?

Şi în plus, de ce am pupa cruci? Ce e aşa sacru într-o cruce? Spunea cineva, dacă Iisus ar fi fost spânzurat ne făceam acum toţi cercuri în jurul gâtului? Şi dacă tot am pomenit de pupat cruci, se mai pupă ceva prin biserici: icoane, cărţi şi mâna popii. Toate la fel de dezgustătoare şi de false precum crucea de mai sus. Atribuirea de puteri miraculoase unor obiecte sau persoane, în afară că este interzis de legea creştină, este doar o modalitate prin care biserica s-a putut apropia de  mintea omului simplu şi a putut să-l manipuleze mai uşor. Să nu uităm că biserica este avidă după putere, iar puterea nu o poţi obţine decât prin manipularea prostimii.

Religia creştină este prin definiţie monoteistă. Este atât de monoteistă încât este reprezentată de Sfânta Treime. Ok, înţeleg oarecum, daca omul a fost creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, şi omul mai suferă din când în când de personalităţi multiple, poate că defectul asta l-am luat de la sursă. În fine, trec peste asta, e o abstraţiune superioară puterii mele de înţelegere, dar ce ne facem cu toată şatra de sfinţi? Fiecare specializat în câte ceva şi cu puteri pe măsură. Parcă aveam un singur Dumnezeu? Cum, e un Dumnezeu mare şi tare şi alţi Dumnezeiaşi mai mici care se învârt în jurul Lui? Pai parcă vorbeam de monoteism? Sau poate la biserică definiţia de monoteism a fost mutilată şi interpretată după bunul plac, la fel ca multe alte lucruri pe parcursul timpului.

Fiecare ne naştem cu liber arbitru, putem alege să facem ce vrem cu vieţile noastre şi singuri suferim consecinţele. De aceea biserica ne spune să ne rugăm la Doamne-Doamne că altfel ne ia mama dracu. Totuşi, dacă îmi aduc aminte bine, n-am cerut nimănui să exist. De aceea datoria de a mă ruga unui Dumnezeu atotputernic mi se pare din start stupidă. În postura unei fiinţe supreme care cunoaşte adevărul absolut, aş avea oare nevoie de o sleahtă de maimuţe vorbitoare care să se prosterneze în faţa mea? Nu, frica de o pedeapsă groaznică ţine oamenii aliniaţi, e ca şi cum ai dresa un câine. A te ruga mereu şi a te duce la biserică produce dependenţa de o instituţie condusă de oameni care vor puterea. Şi numai la biserică să te rogi, ca să mai dai un ban. Biserica română în momentul de faţă este un sistem mafiot foarte bine pus la punct: încasează taxă de protecţie care nu e înregistrată în niciun loc şi are o reţea de sucursale foarte bine pusă la punct.

Dar manipularea supremă care stă la baza perpetuării acestei minciuni de atâtea sute de ani este spălarea pe creier de la naştere până la moarte că biserica te salvează. Şi că e de datoria ta ca enoriaş să aperi biserica de diavol. Adevărul e că biserica este condusă şi reprezentată de oameni, care sunt în general lacomi şi manipulatori. Puterea este întotdeauna foarte seducătoare şi când ai o turmă de oameni care te ascultă vrei să ţi-i faci şi mai obedienţi aşa că îi manipulezi. Totodată puterea se exercită prin bani şi influenţă politică, iar biserica le-a obţinut pe amândouă.

Iar pentru cei cărora le e frică de bestie, amintiţi-vă cu ce mână faceţi crucea şi de unde o începeţi...

19 comentarii:

  1. Poate ca in unele privente ai dreptate, dar in doua aspecte da-mi voie sa te contrazic.
    1 - oamenii care isi fac cruce cand trec pe langa o biserica nu fac pentru a asasina vizual pe ceilalti - o fac pentru a da binete lui Dumnezeu.E ca si cum tu ai sta pe o banca si un cunoscut ar trece pe langa tine si nu te-ar saluta.
    2 - sunt multi oameni care s-au vindecat de boli incurabile prin biserica si prin rugaciunile sfintilor din munti. Aici iti pot spune (chiar riscand sa iti schimbi parerea despre mine) ca si eu am simtit puterea lui Dumnezeu si ajutorul lui.
    Iar la remarca ta " Daca Iisus ar fi fost spanzurat am fi purtat streanguri la gat?" iti spun doar atat - din punct de vedere al insemnatatii crucii in viata fiecarui crestin te sfatuiesc sa citesti Biblia si ai sa vezi acolo de ce trebuie sa te insemnezi cu Sfanta Cruce.
    Despre faptul ca tu nu crezi in existenta celui rau,te rog sa te gandesti la sutele de oameni posedati care se manifesta la anumite rugaciuni facute de catre preotii cu har. Eu unul am vazut astfel de oameni - copii care erau posedati si cred ca esti de acord cu mine ca un copil nu poate juca teatru in asa fel.
    In final eu iti doresc din toata inima sa nu treci prin momente foarte grele, care sa te faca sa te caiesti de gandurile acestea. Un om nu il poate cunoaste pe Dumnezeu atunci cand ii este bine, ci atunci cand trece prin momente grele.
    La sfarsit vreau sa te rog sa te gandesti la urmatoarea intrebare : Ce se intampla cu superioaritatea umana atunci cand de exemplu trupul devine o leguma? Omul prin ce traieste? Prin trup sau prin sufelt? Sufletul este creatia omului sau a lui Dumnezeu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aberatii credincioase dincolo de orice limita umana.
      Care dumnezeu !?
      dumnezeul matii sau a tatalui !?
      Care biserica!? Gasca aia de inculti sporadici educati si pregatiti pentru a manipula oamenii spiritual !?
      Sincer parerea mea este ca religia este o inventie aberanta si ipocrita manjita de sange de-a lungul secolelor.
      Criminali in cruciade ce au obligat la crestinism fara liber arbitru asa ca pe tot clerul bisericesc si adeptii bisericii ii trimit in istorie sa citeasca si sa vada adevarul.
      Sunteti patetici.

      Ștergere
  2. Greseala pe care o fac multi cand citesc lucruri pe tema asta este sa le interpreteze punctual si personal. Nu am nimic cu cei care cred sincer. Nu am nimic cu cei care cred in dreptul lor. N-as avea nimic cu biserica daca nu ar incerca sa-mi intre cu forta in viata. Dragostea trebuie sa fie liber exprimata si liber imbratisata. Nu-l poti iubi cu forta pe Dumnezeu si nici El cu forta pe tine. Asta nu a vrut sa inteleaga niciodata biserica pentru ca nu a avut interesul asta. Daca facea asta probabil ca acum nu mai exista.

    1. Asta faci tu, pentru ca esti sincer in ceea ce crezi, dar pentru mare parte din restul nu as baga mana in foc. Religia a intrat foarte mult in societate ca un lucru care face parte din viata. Cei mai multi nu percep biserica asa cum o percepi tu. Botezul, nunta, inmormantarea se fac in biserica pentru ca "asa e obiceiul". Multe lucruri din ritul bisericesc sunt facute fara a li se intelege rostul, asa s-a facut de cand se stiu si inseamna ca asa trebuie sa faca. "Without the innocence the cross is only iron" - despre asta e vorba.

    2. La fel de multi oameni s-au vindecat in spitale, de boli cate nu mai sunt incurabile datorita oamenilor de stiinta si medicilor, nu din cauza bisericii. Poate o sa spui ca biserica s-a rugat pentru asta, da, s-a rugat protestand impotriva oricaror mari (r)evolutii in medicina. Asta ca sa nu mai spun de vanatoarea de vrajitoare si arderile pe rug ale ereticilor. O sa-mi spui ca asta este biserica catolica, iar eu o sa-ti spun ca iubirea vine si acolo din aceeasi sursa ;), o forma organizata de manipulare.

    Nu am vazut posedati la viata mea, dar am vazut ca exista epileptici, exista hipnotism, exista multe alte afectiuni care pot explica manifestari tetanice.

    Ce se intampla cu un om caruia i se face operatie pe creier? Devine alt om. Ce se intampla cu cei care au boli psihice? Sunt posedati? Personalitatea, sufletul, spiritul (spune-i cum vrei) sunt date de sanatatea creierului si de modul cum a evoluat de-a lungul timpului. Ca noua ne place sa credem ca avem ceva special, si constiinta de sine ne face sa credem ca sufletul e separat de trup asta e cu totul alta poveste :).

    RăspundețiȘtergere
  3. Intr-o privinta iti dau dreptate - multe din obiceiurile actuale sunt pagane, chiar daca au loc in biserica. As putea sa iti dau exemple.
    Oricum fiecare are optiunea lui de a crede sau de a nu crede.
    Dar uite ca sunt cei care au fost in moartea clinica si toti trec prin aceleasi experiente. Nu cred ca aici e vorba despre manipulare din partea cuiva. Si inca ceva - Biblia nu a fost creata de oameni - oamenii doar au scris-o.
    Iar daca se neaga ceea ce scrie in cartea de capatai a crestinilor inseamna ca se neaga existenta lui Dumnezeu.
    Oricum indiferent de opinia ta, eu unul stiu ca mi s-au intamplat lucruri in viata, care m-au sa vad altfel lucrurile. La un moment dat al vietii vedeam exact din perspectiva ta lucrurile.
    Cand o sa ne intalnim chiar mi-ar placea sa avem o discutie despre partea asta.
    Pana atunci sa iti lumineze Dumnezeu viata si calea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu sunt unul din cei care neaga Biblia. Nu cred o iota din ce e scris acolo, cum nu cred nici in Coran sau alte carti sfinte.

    Nu cred in Dumnezeu, in Rai, in Iad, in sfinti si toata sleata lui Papuc. Cred in om si in capacitatea lui de a lua decizii in viata.

    Daca la un moment dat in istoria omenirii biserica a avut un rol pozitiv, deja si-a depasit vremea. Nu vad ce influenta pozitiva poate avea asupra cuiva. Nu vreau ca un om sa faca un bine pentru ca asa i-a zis Dumnezeu si asa zice doctrina crestina, vreau sa faca un bine pentru ca el considera acel lucru benefic.

    Ca orice lucru pe lumea asta bisericile se nasc, traiesc si mor. Crestinismul este pe moarte si cu cat realizam mai repede lucrul asta cu atat mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Intr-o lume ideala rolul bisericii este sa modeleze spiritul nu comportamentul.

    Eu nu sunt atat de radical sa neg o religie, sau sa neg temeliile pe care e fondata, doar le refuz. Si reactionez urat atunci cand cineva incearca sa mi le impuna.

    In istoria poporului roman biserica a avut o importanta destul de mare, in special in Ardeal unde a reusit cu succes sa apere comunitatea romana. Sa nu uitam ca biserica a fost un obstacol in fata deromanizarii sistematizate pe care au practicat-o ungurii in perioada medievala.

    La nivel mondial nu as putea spune ca biserica sau alt sistem religios au impus niste reguli morale pentru ca fiecare comunitate (umana/animala) are propriul sistem de autoreglare prin care iti stabileste niste reguli si sanctiuni pentru cei care incalca regulile.

    Dar, dupa cum spunea George Carlin: God is one of the leading causes of death around the world. All this because you gaved the wrong answer to the God question:
    - Do you believe in God?
    - No!
    - Paw, you're dead.

    - Do you believe in God?
    - Yes!
    - Do you believe in my God?
    - No!
    - Paw! You're dead. My God has a bigger dick than yours.

    Si aici sa nu se inteleaga Dumnezeu ci oamenii care pretind ca lupta in numele lui ;). Adica biserica.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am mai avut discutia asta cu cineva, nu poti avea o notiune de Dumnezeu fara o institutie care sa o defineasca. Daca crezi in Dumnezeu crezi si in biserica intr-o anumita masura.

    Atunci imi permit sa fiu radicala.

    Cel mai mult ma distreaza reactia oamenilor cand ii intreb:
    - Ma crezi ca aseara un unicorn a veni si a pascut din gradina mea?
    - Evident ca nu.... (si cu mare indignare)
    - Atunci de ce crezi ca undeva in neant exista o fiinta atotputernica care urmareste toata omenirea, asculta gandurile tuturor oamenilor si care poate sa iti indeplineasca dorinte precum lampa lui Alladin?

    RăspundețiȘtergere
  7. De acord, doar biserica e principalul provider de Dumnezeu :), ca sa zic asa. Prin asta te si face dependent si te obliga la diverse constrangeri comportamentale si financiare in numele lui Doamne-Doamne.

    Iti recomand sa te uiti la George Carlin - Religion is bullshit si la George Carlin The Ten Commandments Broken Down.

    RăspundețiȘtergere
  8. Merci,o sa ma uit.
    Si eu iti recomand Religulous, desi presupun ca deja il stii. Si de citit cartile de Jared Diamond.
    http://www.imdb.com/title/tt0815241/

    RăspundețiȘtergere
  9. Uite imi dau si eu cu parerea. Tema ai ales-o foarte radicala, si nu esti primul care "sa descopere apa calda" - discutia asta e de cand lumea. Imi place insa ca scrii Dumnezeu cu D mare.

    Amesteci trei chestii: biserica-institutie, biserica-religie (de exemplu, materia din clasa a 7a unde terminam alte teme pentru acasa) si biserica-convingere personala.

    Biserica-institutie e papa de la Roma, sinoadele si preotii care vin la usa sa iti ceara contributia pentru patriarhie. Asta e acea puterea politica care nu a facut lucruri prea bune in istorie, si care acum fie se zbate sa-si mai dea importanta (vezi papa, pe care il urasc destul de multi catolici), fie sta cuminte intr-un colt, cerand poate 10 lei pe an ca sa reconstruiasca biserica din cartier (vezi .ro). Asta e ceea ce cred ca urasti tu asa pasional.

    Biserica-religie e assigmentul tau la un grup omogen, la un grup de oameni. Esti botezat, te casatoresti, esti inmormantat - nu te duci singur la biserica-cladire, ci esti mereu cu niste oameni la fel ca tine, care te insotesc in momentele esentiale. Calatoria ta in viata are 3-4 puncte marcante pe care le faci cu niste oameni, in primul rand. De obicei sunt ne-atei, si sunt ca tine, si sarbatoresti Pastele si Craciunul si sarbatori *religioase* (care nu sunt chiar asa de religioase) cu ei.

    Si cel mai important - biserica-convingere. Ce crezi tu despre tine in lumea asta, si cine te ajuta sau te protejeaza. Valori morale, bun simt, mila, generozitate, etc. Dumnezeu e de fapt in tine, prin chestiile astea, fie ca il numesti "Dumnezeu", fie ca il numesti altfel. E interesant daca il numesti "Eu". "Eu sunt "sursa tututor lucrurilor bune pe care le fac si le gandesc". De aici si pana la a recunoaste "sunt buricul pamantului" e foarte usor. Atata timp ca te vezi pe tine in micimea ta, si intelegi ca e ceva ce nu poti controla, care uneori are sens desi pare imens de complicat -- well, asta inseamna sa ai credinta. Sa fii bun si sa fii constient ca nu esti nimeni important. Pentru asta nu iti trebuie nici o lege, nici o dovada, esti tu si recunosti ca lumea va merge inainte si fara tine.

    Acuma, ca Dumnezeu e unul sau ca sunt 3 sau ca sunt 14834 - ce conteaza, de fapt? Tu ai o luminita in tine, si o speranta ca atunci cand te duci sa iei paine, poate nu o sa iti cada in cap o glastra si nu o sa mori pe loc. Suntem intr-o lume in care viata e un fir subtire care se poate rupe dintr-un miliard de motive, pe care nu le poti controla. Si nu vad nimic rau in a crede ca undeva (o forta universala, Dumnezeu sau ce vrei tu), e ceva care poate ar putea controla toata dezordinea asta.

    Biserica a ajutat la vizualizarea fortei asteia, si a introdus educatia. Daca a mers sau nu prea departe, well, e alta poveste. Dar nu vad de ce "biserica e principalul provider de Dumnezeu". Dumnezeu nu se imbuteliaza la sticla si nici nu are latime de banda. Chiar daca vrei sa crezi, chiar daca nu, e o speranta. Si speranta e buna. Desigur, "Dumnezeu iti da, dar nu iti pune in palma"...

    P.S. nenea asta e un artist bun, dar nu inseamna ca ceea ce spune e litera de lege. E american. Americanii au alte idei crete. Ceea ce spune e atacabil din multe puncte de vedere... Dar ceea ce nu inteleg este de ce te enerveaza cei care isi fac cruce pe strada, si nu si showul lui nenea asta. Care e muuult mai ostentativ decat un simplu gest romanesc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Scriu Dumnezeu cu D din principii gramaticale :) nu din alte considerente.

    Nu exista trei aspecte ale bisericii si nu cred ca le amestec, pur si simplu vorbesc de 3 lucruri diferite in acelasi context. Si anume acela ca biserica a aparut ca o minciuna si se propaga in continuare prin minciuna si manipulare. Biserica s-a instalat in viata oamenilor (pe alocuri cu forta) asimiland sarbatorile si ritualurile anterioare si transformandu-le in sarbatori crestine.

    Te-ai gandit vreodata care e originea obiceiurilor de Anul Nou din nordul tarii (capra, ursul, mascatii si cate altele or mai fi)? Inainte, Anul Nou se sarbatorea primavara si erau ritualuri de fertilitate. Acum au conotatii crestine (evident, nu explicite). Craciunul a fost tot o sarbatoare pagana peste care crestinismul a suprapus sarbatoarea de acum.

    Faptul ca exista niste obiceiuri la care te obliga cei din jur nu se cheama religie. Nu pot sa spun ca sunt de o religie daca nu o practic :). Doar ca am fost botezat si de atunci am ajuns prin biserici doar in vizita sau fortat de imprejurari nu se cheama religie. Se cheama doar ca am scapat de mrejele manipulatoare ale bisericii :)).

    Ceea ce numesti tu biserica-convingere nu cred ca are vreo legatura cu biserica, iar faptul ca biserica isi aroga meritele de a fi stabilit valorile morale de acum nu e decat inca o minciuna/manipulare. Vrei sa spui ca tu esti asa cum esti pentru ca esti crestina? Nu, esti asa pentru ca asa te-ai format in societatea din jurul tau. Dupa cum spuneam, fiecare comunitate umana/animala are propriile mecanisme de autoreglare.

    Biserica nu a ajutat la vizualizarea fortei ci a mutilat-o in propriul interes. A introdus educatia? Educatia este cea mai facila unealta de manipulare: te ia de cand esti mic cand mintea accepta orice "adevar" de la o autoritate, iar pe parcurs suprima orice tentativa de a iesi din sistemul manipulator. Evident ca si eu m-as folosi de ea in propriul interes. Cate carti au fost interzise de biserica de-a lungul timpului? De ce? Cu ce drept? Cu ce scop?

    Zici ca biserica nu e singurul provider de Dumnezeu? Dar ce scrie in biblie? Biserica e casa lui Dumnezeu si ca acolo sa te rogi? Pentru mine asta inseamna ca biserica are monopol pe Dumnezeu, metaforic vorbind.

    R.P.S: Nenea a fost un artist bun, ca e putrezit de ceva ani :). N-am zis ca e litera de lege, in primul rand e un discurs de comediant. Si nu-l consider ostentativ, este excentric, vulgar, in limbaj direct, dar nu ostentativ. Daca toata lumea ar face asa pe strada probabil m-ar deranja.

    RăspundețiȘtergere
  11. @"Zici ca biserica nu e singurul provider de Dumnezeu? Dar ce scrie in biblie? Biserica e casa lui Dumnezeu si ca acolo sa te rogi? Pentru mine asta inseamna ca biserica are monopol pe Dumnezeu, metaforic vorbind."
    well, ai citit tu biblia intre timp ca sa stii ce zice exact? :) banui ca nu. nici eu.

    E parerea ta ce ai scris acolo, eu nu sunt asa pornita ca tine. eu fac acum cercetare, experimente, etc. , deci am o atitudine sceptica prin pregatire. Dar atunci cand merg la biserica de Inviere de exemplu, pot sa spun ca ma impresioneaza de fiecare data. Din doua motive: pentru ca niste oameni sunt uniti cu sinceritate in ceva, si pentru ca acel ceva e frumos.

    RăspundețiȘtergere
  12. http://tomisthecat.wordpress.com/2010/05/11/acdc-%E2%80%93-atac-fara-precedent-al-diavolului-asupra-poporului-roman/

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu cred ca eu te ispitesc, e diavolul ;)

    RăspundețiȘtergere
  14. Uite ce iti apare tie pe blog in Google Ads
    http://www.prophecyfilm.com/romanian/?gclid=COuyqp3l4qECFR6Z2AodJFuwKA

    De unde au bani pentru publicitate? Geezzzz!

    RăspundețiȘtergere
  15. Am pacatuit, i-am comentat pe blog lui tomis the cat (oare numele lui e in concordanta cu credinta pe care o sustine?) desi ma indoiesc ca a inteles ceva din ce i-am scris, plus ca ce posteaza sunt comentarii pe care le modifica dupa propriul plac in asa fel incat sa poata da un raspuns care sa-l avantajeze. Tipic pentru genul asta de oameni, altereaza realitatea pentru a o aduce in avantajul lor, adica o minciuna.

    Cat despre sursa banilor bisericii, are rost sa raspund unei intrebari retorice? :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Uite solutia la criza...
    http://www.gandul.info/reportaj/moaste-anticriza-am-venit-sa-ma-rog-pentru-un-loc-de-munca-6145272

    RăspundețiȘtergere
  17. Omul a creat biserica, biserica l-a creat pe DumneZeu si sfintii (unii chiar homosexuali), spor la pupat moaste si icoane. Sigur cel putin trei sfinti romani au fost homo.

    RăspundețiȘtergere