10 octombrie 2010

Să legalizăm...



Sursa imaginii

Cică un bărbat se duce la o prostituată, întreţine relaţii cu ea, sex nebun, omul foarte mulţumit, dar cum era neam prost refuză să plătească. La care prostituata îi spune: Tu să fii sănătos!

Despre politică se spune cum că este curvă. Dar ce e mai rău şi mai rău decât o curvă este o curvă cu gura mare. O gaiţă lipsită de orice standarde de decenţă şi bun simţ.

Crin Antonescu şi PNL-ul susţin cu un tupeu incredibil că ei nu se duc la Cotroceni la consultări pentru că n-au ce discuta cu preşedintele (preşedinte pe care îl acuză de tendinţe totalitariste). Ori în momentul în care renunţi la dialog, refuzi exercitarea unui exerciţiu democratic, deschizi calea către dictatură. Oamenii care te-au votat practic te-au delegat să le reprezinţi interesele. Ori ce altă reprezentare mai bună poate exista pe lumea asta decât absenţa. Absenţa din Parlament este acelaşi refuz nesimţit de asumare a responsabilităţii faţă de votul prostului. Iar încercarea de legitimare ca luptă democratică a chiulului mi se pare de-a dreptul greţoasă şi nu putea să vină decât de la un liberal pentru care drepturile şi câştigurile trebuie să fie proporţionale cu rezultatele pe care le obţii prin aptitudinile, calităţile pe care le ai şi munca pe care o depui pentru a ajunge la rezultate.

Este un mare păcat ce se întâmplă acum cu clasa politică din România. În perioada Năstase a existat o mişcare de schimbare, iar Teodor Stolojan a ştiut să atragă în PNL (pe atunci) mulţi oameni de valoare (aş enumera aici un Mihai Razvan Ungureanu sau un Dacian Cioloş). Odată cu venirea alegerilor din 2004 gruparea Patriciu a făcut şah mat la Stolojan, pentru că a simţit mirosul de ciolan sfârâind. Şi odată cu "uciderea" Monei Muscă, detronarea lui Stolojan şi patricizarea partidului, PNL-ul s-a diluat în mediocritate. Oamenii de valoare care nu au suportat compromisul în PNL, fie sunt acum europarlamentari PDL, departe de mocirla dâmboviţeană, fie s-au "mediocrizat" în PDL.

Când partenerul de discuţie setează ştacheta discuţiei jos, iar tu nu deţii calităţile unui politician adevărat, în final ajungi să te raportezi la nivelul impus de interlocutor. Iar agresivitatea care se perpetuează şi se amplifică este foarte periculoasă pentru că radicalizează discursul şi vom avea peste ceva ani un Parlament plin de Vadimi care, în lipsa unui mesaj politic, aruncă numai cu injurii la adresa celorlalţi. Dialogul politic implică polemizarea ideilor şi nu a persoanelor. Deocamdată la noi se câştigă voturile doar din a doua variantă pentru că opinia publică a fost contorsionată şi radicalizată de televiziunile "mogulitice" atât de mult încât a fost implicată direct în atacurile la persoană şi nu pe dezbaterea de idei. Spunem despre un ministru că e prost (el ca om) nu că măsurile luate de el sunt greşite.

Urmăream acum căteva zile un interviu cu Dacian Cioloş şi omul, fără să fie politician de carieră, a avut eleganţa să răspundă  la toate întrebările provocatoare care i-au fost adresate cu reţinerea şi cu politeţea impuse de funcţia pe care o detine. Decenţa şi respectul sunt lucruri esenţiale pentru omul politic şi, până când talibanii de la noi nu pricep asta, Europa ne va privi tot timpul drept inferiori. Într-o lume unde politically correctness-ul se impune ca standard de viziune şi politică asemenea neanderthalieni politici nu au ce căuta.

Dar până una alta validăm trădarea, ignorăm furtul (câtă vreme ne serveşte) şi legalizăm chiulul, dar doar pentru dulăi. Eh, noi să fim sănătoşi (după ce că am mai şi plătit).

6 comentarii:

  1. sunt de acord cu tine cand spui ca pnl-ul s-a autosinucis prin mish-mash-uri patriciene. nu sunt insa de acord cu faptul ca pnl-ul era valoros din cauza lui stolojan. eu cred ca el doar si-a adus acoliti, cu care mai tarziu si-a finalizat interesele. sa nu uitam ca in pdl s-au dus toti lingaii. si molustele.

    mi se pare incorect sa fii traseist politic si sa ai pretentia ca esti impecabil. nu parasesti un partid pentru ca te-ai certat cu un mogul sau pentru ca te simti tu lezat sau pentru ca nu mai ai functia calduta. partidul reprezinta o idee. un crez politic.

    nici la serviciu nu renunti doar pentru ca nu iti place de blonda de la biroul vecin!

    iar daca ai impresia ca cineva "te face" exista si alte mijloace prin care iti poti face auzita vocea. pana la urma, toti prostii ajung la tv, de ce nu si aia mai inteligenti?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu este meritul exclusiv al lui Stolojan, n-am incercat sa sugerez asta. E vorba de faptul ca PNL-ul in perioada aia a reprezentat solutia pentru multi oameni de valoare care au crezut ca pot schimba ceva in/prin politica. Oamenii aia au fost tradati de Patriceanu si fie s-au retras, fie s-au inchinat unui alt steag pe care l-au crezut demn.

    Cand esti dat deoparte si vrei sa te detasezi de ceea ce se intampla cu partidul e normal sa pleci. La televizor iesi daca esti om politic, ori Stolojan poate fi orice numai om politic nu. Persoana publica da, politic nu, in confruntari ar fi fost mancat pe paine. Ca sa fac o mica gluma, Stolojan e un Frankenstein pe care e bine sa-l ai in vitrina, nu la raft sau la promotie :)).

    RăspundețiȘtergere
  3. nu stiu cat e de normal sa pleci. mie mi se pare lasitate. sau traseism (in ideea de centura a bucurestiului). si sa nu uitam ca stolojan a facut magarii si inainte sa fie in pnl (v. anii 90).

    dar ca sa revenim la subiect, tin minte ca am citit un interviu cu ion diaconescu, care povestea ca inainte de a muri coposu era dezamagit ca pnl-ul fusese distrus de interese si securisti. ma gandesc ca si cu pnl-ul e cam tot aia.

    din pacate singurul partid care (inca) nu cedeaza (probabil din cauza tatucai) e psd-ul. si asta nu e o optiune prea fericita.

    RăspundețiȘtergere
  4. *in loc de al doilea....i need coffee!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cand revolutia a fost organizata si condusa de un kgb-ist la ce te asteptai, ca partidele istorice sa redevina ce au fost? "Un' te crezi buey Gigi."

    A avut gija ca partide ca PNL-ul si PNT-ul sa fie bine "incadrate" in doctrina in asa hal incat sa nu incurce treburile noului sistem. Iar acum culegem roadele. Cred ca bratienii sunt elice de elicopter in mormant vazandu-l pe Chucky cum sta ca o floricica in fruntea partidului.

    RăspundețiȘtergere