8 noiembrie 2010

Despre Energie


...100 de puncte pentru cine poate să definească energia.


Fără să fac o reducere prea mare, aş avea curaj să estimez că răspunsurile se vor împărţi în două categorii: unii care se gândesc la definiţiile din liceu gen potenţialul asociat cu nişte forţe, lucrul mecanic sau puterea, etc. Şi unii care or să zică, precum în Caragiale: ”energia e care curge”. Desigur, că şi muzica ”e care curge”, dar şi apa. Sau lotusul, lotusul e energie. Şi mă surprinde cum toată lumea vorbeşte cu o uşurinţă uimitoare despre ceva ce nu ştiu exact ce e.


Deci dacă spui ”energie” toată lumea înţelege. Sau nimeni nu întelege. E acelaşi lucru.

Astăzi am avut tensiunea crescută să am o conversaţie cu o cunoştinţă care face terapie energetică. Adică, în numele unei experienţe ”practice” de câţiva ani, în contextul unei pregătiri deloc medicale / teologice / metafizice, persoana a ajuns să aibă în tratament ”energetic” pe nişte oameni bolnavi de cancer. Pe mine asta m-a şocat la culme, din mai multe motive.
  • Persoana (”curatorul”) credea sincer că persoanele tratate fac progrese. Defapt, persoanele care ştiu că sunt tratate fac progrese. Recunoaşte că placeboul există (noroc cu el!), şi îmi dă un apropos că medicamentele tratează cauzele bolii, iar companiile farmaceutice au ca scop sa dovedească (,) că placeboul e mai prost ca medicamentele lor. Deci, cu alte cuvinte, medicamentele sunt testate şi e arătat că pot să funcţioneze mai bine decât aleator, dar el, curatorul, preferă să se bazeze pe tratarea sursei problemei, care nu e adresată de medicamente. Dar placeboul e bun. Deci, la ce folos tratezi sursa, dacă te bazezi pe placebo? Defapt, te joci cu viaţa fraierului care te crede că eşti mai bun decât aerul, sau decât o linguriţă de zahăr pe stomacul gol dimineaţa, în zilele pare. Dacă amărâtul are cancer, well, asta e. Dar tu trebuie să îi arăţi că ştii ce faci. Pe banii lui, desigur.
  • Dacă are pacientul cancer şi vine la masaj energetic, nu trebuie să renunţe la chimioterapie. Adică dacă tot faci o treabă, de ce să nu faci două? Desigur, dacă se face bine amărâtul, o să fie datorită masajului energetic, nu chimioterapiei!
  • Apogeul în a fi ”curator energetic”, mi s-a dat ca exemplu, este să îţi vină în minte denumirea ştiinţifică (adică medicală, unde medicina = adversarul) a diagnosticului pacientului, fără ca tu să ai pregătire medicală. Adică dl. Xulescu, suferind de, să zicem, deviaţie de sept, se duce la cabinetul energetic, îi este aplicat un masaj energetic special, şi după ce ”curatorul” se concentrează puţin, bing! ”Domnule, dumneavoastră aveţi o deviaţie acută de sept, dar pentru că nu ştiu exact ce e aia, o să vă aplic acordajul Angel Light, şi vă veţi simţi mult mai bine”. Small print: ”în caz contrar vă puteţi adresa unui medic generalist”.
  • ”În momentul în care înveţi terapia energetică, ajungi să vezi prin haine, prin carne, şi vezi Energia. Asta nu poate oricine, dar eu am reuşit.” Defapt persoana în cauză mi-a făcut şi mie o caracterizare energetică a prezenţei electronice, şi a reieşit că am, citez, ”stomacul cam negru, ovar stâng polichistic, şi rinichiul stâng leneş”. Asta pentru că e foarte comun, 80% dintre oameni (femei, sper) au simptome la fel. Era cât pe-aci să am şi burtă, dar pentru că asta ştiu clar că nu am (sic), am scapat de aşa diagnostic! de data asta! nu de alta, dar curatorul cu pricina nu m-a văzut de ceva vreme, se mai schimbă omul...
  • confruntat cu argumentul că masajul energetic nu e prea dovedit benefic de comunitatea ştiinţifică, curatorul a râs mult. A zis că normal că nu e dovedit, pentru că nimeni nu ar fi de acord cu aşa descoperire! care ar revoluţiona pe tot şi toate. Şi asta pentru că există o conspiraţie mondială. Tot aia care este împotriva invenţiilor româneşti pro-mediu (o maşină ecologică) tocmai pentru că petrolul trebuie să curgă în continuare. Trebuia oare să mă aştept la alt pseudo-argument, care mai mult te bagă în ceaţă?
  • curatorul, deşi aparent calm, mi-a zis că eu nu ştiu nimic despre viaţa reală, pentru că eu lucrez într-un birou. Energia, se pare, nu curge şi pe acolo. El, în schimb, lucrează în viaţa reală, acolo unde vin la el oameni cu probleme reale, pe care el, din iubire, încearcă să le rezolve. Pentru că spre deosebire de mine, care nu aş ajuta cu nimic pe un cerşetor de pe stradă care moare de foame, el ar încerca să îi salveze viaţa lucrând la sursa problemei.
  • curatorul admite că îşi pune la bătaie siguranţa sa, înţeleg, energetică, cu fiecare caz nou. Hmmm, asta nu mă încântă să mă duc la el, dacă are un infarct energetic cu o sedinţă înainte să mă vindece, după ce am plătit?!
E absolut clar, şi e redundant să mai o spun şi eu, că terapia prin vizualizarea bolii sau te miri ce altă găselniţă, nu sunt demonstrate ştiinţific. Referinţa la un oncolog american, pe care am primit-o ca să ”studiez, dacă tot mă pasionează”, are nişte post-referinţe la unii care au încercat să refacă experiementul şi nu le-a ieşit nimic.

Afacerea are clienţi tocmai pentru că 1) placeboul există, 2) oamenii cred, şi 3) ceea ce le spune curatorul oamenilor este, ca la ghicitoare, sau ca în horoscop, ceva general ce se aplică tuturor. Se bazează pe ”80%”, pe măsuri absolute. Pe câmpul energetic ”la forma lui ideală”. Păi da, dar unde ştii care e forma ideală, dacă nu ai cunoscut persoana? asta presupunând că 1) poţi să faci ceva, şi 2) ştii ce faci.

Curatorul fie se enervează când îl iei cu argumente raţionale, fie foloseşte smiley-uri care râd isteric. Asta nu e de bine, mai ales dacă e declarat că vindecă prin meditaţie şi iubire. Sunt curioasă, apropos de asta, ce părere ar avea un preot despre vindecarea energetică. Aşa, de curiozitate copilărească.


Una peste alta, vreau să închei punerea asta la colţ cu două afirmaţii. Prima: ”Kids, don't try this at home” şi a doua, că înainte de a vă duce la vreun doctor, să nu vă impresioneze diploma de masaj energetic emisă de vreun centru european de gâdilat (luată în 2 timpi şi 3 mişcări- energice) mai mult decât una de la medicină pentru 6 ani + 2.

Desigur, sunt dispusă să îmi schimb părerea şi lupta asta atunci când voi vedea articole unde e demonstrat cinstit, ştiinţific, că un număr semnificativ de pacienţi cu aceleaşi probleme sunt vindecaţi de masajul energ(et)ic semnificativ mai bine decât cu medicina pe care o avem de câteva sute de ani, încoace. Că nu de alta, dar Energia e de când lumea. Defapt Energia dacă e peste tot, trebuie să fie şi în Medicină... Hmmm, chiar aşa...

21 de comentarii:

  1. mai, am tot cautat in dex-uri si nu gasesc pe nicaieri o definitie care "sa curga". sa inteleg ca pierd punctele? :P

    mie mi-a zis odata o biomagnetista ca energia e vizibila sub forma unor cercuri luminoase in jurul corpului. de diverse intensitati, in functie de starea de sanatate. presupun ca asta vede si gigelul tau. si eu vad astfel de cercuri luminoase, dar numai cand am caderi de calciu. gigelul tau s-a autoscanat sa vada daca nu are el vreo problema? ca s-ar rezolva cu moldamine :D

    in rest, dupa cum zicea mihai, prostia umana e cea mai buna de speculat.

    RăspundețiȘtergere
  2. wait wait - tu te duci la biomagnetista?! in primul rand, ce e aia, si de ce?

    apropos de cercurile luminoase - well, intrebarea e intr-adevar in ce conditii sunt vizibile cu ochiul, desigur. Si ale cui! ca si eu vad colorat cand mi se face rau, dar de ce ar fi aia "energie" si nu o masa? sau viteza neuronului meu, care viteza scade?

    @prostie: da, dar cand e vorba de viata omului, parca e cam trist sa moara doar din prostie...

    RăspundețiȘtergere
  3. Am spus ca exista multe puteri ale creierului care nu sunt explorate si exploatate de om. Dar parerea unanim acceptata este ca prostia este cea mai "exploatata" putere a creierului. (daca tot ma citezi ca pe un clasic in viata, macar nu ma scaoate din context :P).

    Dar ce crezi despre ghicitori si vrajitoare. Despre blesteme, acatiste (care sunt girate de biserica in spiritul iubirii dumnezeiesti), binecuvantari si sfintiri? E trafic de energie? Din punctul meu de vedere bioenergeticienii sunt la fel de sarlatani ca popii si vrajitoarele de mai sus. Dar niciodata nu e vinovat cel care cere ci fraierul care da si fraierul care ramane pasiv ;).

    RăspundețiȘtergere
  4. well, ca prostia e putere, parca nu as zice. Asa ca o fi "unanim acceptata", dar e unanim fara mine, eu inca mai am speranta :P

    @ ghicitori si vrajitoare si acatiste: well, nu am auzit de nimeni care s-a dus la vrajitoare sa ii faca bine de cancer, dar uite, un nene bioenergetician fara pregatire medicala are pacienti de cancer. Inteleg sa faci bani pe prostie, dar pana la un punct. Acatistul la biserica e un gand bun si atat, care nu are pretul fix unei consultatii la energetician, deci in pct ala de vedere e mai curata.

    Oamenii stiu deja ca una e sa dai acatist, si aia e sa te duci la doctor. Diferenta, cred eu, e clara. Dar cand apare bioenergeticianul, cu halatul alb pretinzand ca stie ce face si vede prin tine, asta face pe omul de rand sa il creada ca e mai bun ca antibioticul. Si daca e vorba de cancer, nu inteleg de ce, mai ales ca omul in halat alb are - repet - zero pregatire medicala. Si nu le arata decat o diploma de maseur. Ca tu, eu si Andreea vedem o diferenta intre asta si medicina, ok, dar sunt oameni bolnavi de cancer care in loc sa se duca la medicul adevarat, se duc la bioenergetician. Si asta mi se pare socant!

    RăspundețiȘtergere
  5. @misu, exploatabil inseamna speculativ-able

    bioenergeticiana e cam e ce e nenea asta al tau: cineva care poate "vedea" si "regla" energiile corpului, mergand pe ideea ca energiile sunt pozitive si negative si alea negative trebuie "scurse"spre picioare, de unde se vor duce automat in pamant, tu ramanand cu alea pozitive. ce nu crezi? :D

    si cred ca am mai povestit odata ca atunci cand eram mica si m-am imbolnavit la ochi, mama era atat de disperata incat a incercat aproape orice, inclusiv sa ma trimita la bioenergeticiana.

    si din cauza asta se duc si cei bolnavi de cancer. pentru ca sunt disperati sa se vindece si cum nu ai mult timp, incerci sa mananci si pietre si nu te mai gandesti daca are sens sau nu!

    cat despre preoti si vrajitoare, chiar am vazut ca isi fac reclama la vindecari "magice". si toti, inclusiv gigi, sunt un pericol pentru oamenii disperati.

    RăspundețiȘtergere
  6. da, e trist... dar de ce nu sunt ghicitori si vrajitoare, si la nemti? la alte popoare decat romani?

    RăspundețiȘtergere
  7. cred ca totusi exista si la altii. adica in africa inca se face voodoo la greu si se omoare albinosii doar pentru ca sunt buni pentru facut preparate magice din ei! really!

    cred ca tine mai mult de evolutia culturala a fiecarei natii.

    probabil ca si in germania exista predicatori minune (ca o paranteza, in america exista sute de biserici care promit ca te vindeca de boli si iti salveaza sufletul), numai ca nu stiu eu sa iti dau acum exemple.

    ar trebui comparat si nivelul intelectual al tarilor in care se practica chestii de genul asta, comparativ cu gradul de "vrajitorizare" :)

    RăspundețiȘtergere
  8. hmmm, vrei sa spui ca romanii sunt mai putini capabili, intelectual, decat altii? naaah. Poate daca zici ca la noi 45% sunt de la tara si sunt saraci lipiti si nu au bani de scoala, asta ar putea functiona.

    eu personal nu sunt de acord cu metodele traditionale de masurare a inteligentei unei persoane. testele de IQ sunt vax-albina, parerea mea (asta ar putea face un alt subiect al unui post pe blog) ... si chiar daca ar fi, una e sa masori inteligenta unuia, si alta e pentru o tara.

    cred ca e vorba de altceva decat inteligenta. Poate social. Poate religios. Poate pregatire raportat la nr total de oameni. Poate cate putin din fiecare.

    RăspundețiȘtergere
  9. m-am exprimat eu un pic aiurea. ma refeream la nivelul de educatie, nu la inteligenta.

    adica raportul oameni educati (scoala peste 9 clase) per vrajitoare/energii/etc. asta trebuie sa fie foooarte mic in tarile suficient de evoluate si mai mare in cele mai putin dezvoltate.

    si ar fi interesant sa vezi cam pe unde se situeaza romania. dar probabil ca nu exista statistici de genul asta.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu cred ca are vreo legatura nivelul de scolarizare cu procentul de vrajitorizare. Cred ca e mai degraba modul de functionare a statului si istoria. In state ca Germania, Franta, Austria, Spania inchizitia a facut o foarte eficienta curatenie la nivelul societatii. Statul apoi nu a acceptat ca altcineva decat el sa puna taxa pe prostie si a pedepsit orice manifestare de genul asta. In plus, daca norodul nu a fost expus la fenomen nu isi manifesta nici interesul nici incredere in el. La noi e nevoie de inchizitie :)

    RăspundețiȘtergere
  11. buna observatia, Mihai, nu m-am gandit la asta. Inchizitia defapt are treaba cu papa, si s-ar putea ca sa fie o corelatie intre statele necatolice / neprotestante, cu lipsa de vrajitorizare de la ei. Dar ce state necatolice si neprotestante sunt in Europa? cam toate, pana la greci, sarbi si ungari...

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu cand aud de chestii din astea ma apuca deprimarea.

    Cu tot avantul tehnologic, cu toata scolarizarea in masa si totusi in Romania religia si vrajitoria stau la rang de constitutie.

    Inainte ma enervam, mai scriam comentarii acide, dar sincer, nu vad nici o speranta in educarea maselor.

    Daca aveti vreo idee, va rog sa o postati, ca eu sunt depleted.

    RăspundețiȘtergere
  13. @gabi, slavii de est (rusii, ucrainienii..). ungurii sunt catolici.

    @alina, avant tehnologic in romania? unde? scolarizarea in masa e doar teorie. nu a functionat nici atunci cand a fost facuta, daramite acum cand abandonul scolar e in floare.

    speranta ar fi un sistem educational cu adevarat serios si reformarea bisericii (ca si atitudine fata de enoriasi) in scopuri educative si nu de exploatare bovina, ca acum.

    cine va reusi schimbarea? eh, aici nu stiu :D

    RăspundețiȘtergere
  14. well, sistemul educational nu cred, totusi, ca are treaba cand e vorba de calitate, poate doar de cantitate. Ia de exemplu americanii, sau englezii - scoala la ei e scumpa si nu isi permit liceu si chestii de-astea. Homeopatia si alte prostii scientific-sounding sunt in floare la ei, mult mai putin bioenergia, dar deloc vrajitoria (cel putin la englezi, nu). La noi e pe dos.
    Probabil e biserica. Dar culmea e ca la ei (catolici) sunt mult mai putine reguli religioase ca la noi.

    @Andreea: cum adica exploatare bovina?

    RăspundețiȘtergere
  15. adica exploatarea fraierilor in scopuri financiare.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Gabi
    Uita-te la cati se calca in picioare sa ajunga la moastele nu stiu caruia. Niste oase putrezite aduna mai multi oameni decat foamea :). Asta e exploatare bovina. Si daca stau sa ma gandesc, de cand il avem pe mult prea fericitul Daniil am avut atatea expuneri de moaste cam cate concerte rock tari au fost in Romania. Probabil contracararea diavolului din roackeri. Pe lumea asta nu exista nimic sfant, nici macar holy shit. Toate manifestarile astea voodoo-iste ar trebuie interzise prin lege.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Mihai:
    Prea puternica afirmatia cu holy shit, iar daca aia e parerea ta nu inseamna ca tre sa fie lege pentru altii. O tii pentru tine. Pentru ca poate sa fie si o lege impotriva celor care nu cred in lucruri sfinte, la fel de bine. Si devine un endless loop.

    Interzisul prin lege nu e pe gustul meu. Legile, in plus, nu merg deloc in Romania.

    E drept ca moastele, ca atare, nu *pretind* ca fac bine, ci modul in care sunt advertised de catre oameni face asta subinteles. Daca x si y s-au vindecat din 100 de oameni care au atins moastele, asta e interpretat ca "facator de minuni" si toata lumea are pretentia sa i se intample si lui daca face acelasi lucru. Moastele nu au pretentiile pe care bioenergeticienii le au.

    Atitudinea asta de "hai sa gasesc repede o scurtatura, un mijmas, o bioenergie ceva, sa ma fac bine cu efort minim" - asta ma enerveaza la noi. Credem in lucrurile sfinte, vrajitorie, bioenergie, Dumnezeu, doar cand avem nevoie sa ne ajute. Dar in rest, ura si la gara. Asta cred ca ne caracterizeaza pe noi - suntem inconsistenti cu noi si cu in ce credem.

    RăspundețiȘtergere
  18. @Gabi
    O tin pentru mine asa cum face si biserica, nu? Mai nu stiu cand propunea cineva sa-l punem pe mult prea fericitul la conducerea tarii :). Nu vad nimic rau in a impune laicizarea societatii cu forta, tot ce inseamna institutie a statului trebuie purificata de gheara rapace a BOR-ului. Ai cruci si icoane in institutiile statului, ai popi la festivitatea de inceput de an scolar, ai popi la toate sarbatorile, ai popi la investirea presedintelui. Undeva, cineva, din umbra, trage sforile.

    Legea impotriva celor care nu cred in lucruri sfinte a existat si a facut mult rau in evul mediu.

    Moastele nu au nicio pretentie, dar sarlatanii din spatele lor da. Si oricat ai incerca sa faci o separatie intre vracii pe baza de bio(gaz)energie si boaitele din biserici ambele categorii sunt tot o apa si un pamant. Plec numai de la ideea ca popa vine sa iti boteze casa sa te pazeasca de rele, pe bani :).

    De ce ti se pare ca holy shit ar fi prea dur? Da-mi un motiv pentru care credinta sau biserica sunt diferite fata de bioenergie si bioenergeticieni. In amandoua cazurile se manipuleaza o energie imperceptibila si necuantificabila experimental si totul se face pe bani si naivitate dusa pana la prostie. Singurul motiv pentru care nu incriminezi acum credinta este pentru ca atunci cand ai fost mica ai fost indoctrinata cu doamne doamne si mintea ta refuza sa renege ceva ce e imprimat ca tabla inmultirii.

    RăspundețiȘtergere
  19. Zi-le Mihai!
    Total de acord cu tine :). Ca in leapsa de la Andreea, ce ai face daca ai fi Dzeu pentru o zi: As eradica toate religiile.

    RăspundețiȘtergere
  20. http://www.trombon.ro/international/omar-hayssam-dat-la-schimb-pe-moastele-sfantului-grigorie-electrolitul-sirianul

    RăspundețiȘtergere
  21. misule, nu e nevoie sa fii rau cu fata. e treaba fiecaruia in ce crede. pana la urma nu religia in sine e problema, ci modul in care biserica (ca institutie, si nu numai cea ortodocsa) se foloseste de religie in scopuri proprii. si cum "credinciosii" o folosesc ca pe o solutie rapida in caz de nevoie.
    si cred ca la asta se referea si gabi.

    RăspundețiȘtergere