18 ianuarie 2012

Balaurul cu 27 de capete

Sursa imaginii.

Nu mor caii cand vor cainii, nici cainii cand vor stapanii. E replica ce-mi vine in minte de fiecare data cand citesc vreun articol apocaliptic referitor fie la euro, fie la UE. UE este o constructie foarte interesanta: conjunctivitate in disjunctivitate, unitate in diversitate si consens in non-sens. Europa are toate atuurile unei mari puteri si toate carentele unui organism in prag de colaps. Concurenta istorica dintre tarile europene motiveaza un progres bun si rapid, dar nationalismul duce la separatism si xenofobie. Trecutul Europei este de asemenea o piatra care atarna greu si daca nu este bine gestionat poate deveni usor piatra de mormant.

Nimeni nu poate nega ca in UE exista tari de mana zero, tari de mana intai si tari de mana a doua. Tarile de mana zero sunt tarile care iau adevaratele decizii la nivel de uniune. M-as referi aici la Germania si Franta care sunt tarile in jurul carora se invate cu adevarat Europa. Tarile de mana intai sunt restul tarilor mai putin cele din blocul comunist + Grecia si Spania. Separatia asta se face simtita si desi ar trebui sa fim toti egali unii sunt ca porcii lui Orwell mai egali decat ceilalti. E cam greu ca tarile din paturile superioare sa se amestece cu plebea. Le inteleg si aprob ratiunile dar nu si ipocrizia. Cata vreme nu se renunta la inechitati Europa nu va ramane decat o adunatura de popoare tinute gramada doar de o idee si de avantaje economice.

Europa nu exista in sine ca o entitate. Este un cor cu 2-3 voci principale care dau tonul iar restul trebuie sa acopere si sa nu iasa prea mult in evidenta. Dar ce te faci cand cineva din cor mimeaza cantecul sau canta pe langa sau vrea voce principala? Ii pui mana la gura? Pai nu prea ca daca faci asta se supara si pleaca din cor :).

Cata vreme nu exista unitate in decizie si sanctiune pentru dezertare-n front tot ce va fi uniunea este o idee buna prost implementata. Un aparat birocratic imens, complet inutil si cu un mare consum de resurse. Totodata, pe plan politic UE nu exista si convingerea mea este ca nu va exista niciodata. Nu va exista din doua motive destul de evidente: SUA vor face orice sa opreasca o astfel de constructie si orgolii prea mari impiedica cedarea suveranitatii unui stat Franta sau Germania pentru o conducere care va trebui sa fie heterogena. Are prea multe capete care nu pot lua singure decizii in probleme punctuale. Exista organisme paralele care trebuie sa coexiste si pentru asta se fac compromisuri de ambele parti, ceea ce duce la pierdere de timp si resurse.

Ideea de Uniune Europeana a surescitat multe spirite si ideea unui spatiu liber de comert a dat un sut in fund tuturor economiilor din zona. Daca totul se rezuma la o uniune economica probabil ca ar fi mers ca uns, dar oriunde sunt bani de invartit  trebuie sa existe si decizie politica. Iar decizia politica trebuie sa fie unica si unanim acceptata din momentul in care a fost luata si validata de o institurie legislativa. Poate criza va fi un Fat-Frumos venit calare pe un cal alb sa taie din capetele balaurului. Primul pare ca a fost Grecia ca e cam palida la fata, iar palosul pare sa fi atins putin atat Spania cat si Italia. Dar nicio problema, o sa vina Captain America si o sa bage sabia jedi drept in inima.

Transformarea Europei intr-un stat politic omogen si piramidal poate fi o lectie importanta pentru viitorul omenirii. Nu putem evolua cu adevarat mai departe decat daca va exista o singura conducere globala, iar criterii de etnie, nationalitate, religie sa devina irelevante. Poate m-am uitat prea mult la Star Trek, dar experimentul Europa ar putea fi pasul spre o lume mai buna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu