28 ianuarie 2010

Revolutia bunului simt



Ca mai toate lucrurile romanesti, revolutia bunului simt porneste de la o idee buna si sfarseste lamentabil intr-o punere in fapt inconsistenta, labila si pe alocuri mincinoasa. In conceptia romanului de rand bunul simt inseamna cei 7 ani de acasa, inseamna o educatie buna. In fapt bunul simt nu este altceva decat expresia liberalismului la nivelul interactiunii umane. Libertatea nu inseamna a face tot ceea ce vrei, inseamna sa faci tot ce vrei sa faci in limita liberatilor celorlalti. Bula individuala de libertate nu trebuie sa se extinda peste o alta bula ca atunci se sparg amandoua. De aceea mi s-a parut o idee naturala ca acest lucru sa vina din partea partidului national liberal. Numai ca punerea ei in practica denota mai degraba: revolutia bunul simt in prost gust. Multi i-au apreciat lui Crin Antonescu prestatia din campania electorala. Eu zic ca a fost o clara dovada de cum nu se face revolutia bunul simt. Bunul simt ar fi trebuit sa-i spuna ca in campania electorala trebuie sa castigi nu sa ii bati pe ceilalti. Bunul simt iti spune sa te ridici pe propriile picioare nu pe cadavrul adversarului. Lucru pe care a incercat Antonescu sa-l faca, iar rezultatul l-am vazut. Sloganul lui desi unul bun, adresat tintit la mitocania si neaosul lui Basescu, nu si-a gasit manechinul potrivit, Antonescu a fost prea steril pentru a putea creste cu adevarat aceasta revolutie si totul a ramas doar un slogan din spatele caruia nu s-au auzit decat acuze disperate si pe alocuri demagogice ale candidatului. La fel ca si revolutia de la '89, s-a incercat revolutia exact cu instrumentele ce trebuiau revolutionate. Rezultatul este la fel ca si la revolutia din '89 mediocritate, impostura si dezgust.

2 comentarii:

  1. Well, intr-o tara unde vina ca lucrurile merg din ce in ce mai prost, o poarta doar conducatorii si niciodata restul de fiinte, e normal ca politicul sa fie asa patetic. Nu mi-e usor sa spun asta, insa avem ceea ce meritam. Fondul si atitudinea (din care da, face parte si bunul simt) romanului dicteaza unde mergem. Si nu mergem catre mai bine. Intrebarea pe care o pun este ce putem sa facem - eu, tu, si inca un mic grup de oameni - sa schimbam ceva... Suntem oare asa de neputinciosi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Un popor nu este reprezentat numai de proprii conducători. Şi chiar dacă ar fi aşa, sistemul de acum ar trebui să permită educarea într-o măsură minimă a caracterului acţiunilor politicienilor. Numai că trebuie să aibă cine. Atunci când în turul doi al alegerilor preşedintelui ajung oameni ca Vadim, Iliescu, Constantinescu, Geoană, Năstase sau Băsescu e clar că problema nu este la cei care ajung, ci la cei care îi aduc acolo. Adică nea Ion, nea Gheorghe, ţaţa Mărioara şi ţaţa Vasilica.

    Singurul lucru pe care am putea să-l facem este ceea ce a făcut generaţia paşoptistă, a plecat în străinătate, s-a educat, şi-a însuşit civilizaţia vestului după care s-a întors în ţară şi şi-a asumat responsabilitatea. Câtă vreme lătrăm de pe margine e doar poluare fonică.

    RăspundețiȘtergere