16 decembrie 2010

România - stat electoral



Sursa imaginii

În ultima perioadă pare să se lanseze pe piaţă o nouă temă de dezbatere: România stat social sau stat liberal. Opţiunea personală este pentru statul liberal. Statul social se pretează naţiilor cu conştiinţa muncii şi a responsabilităţii sociale. Românul este mult prea balcanic pentru disciplina necesară succesului statului social.

Europa prin tradiţie funcţionează pe sistem social, Franţa ceva mai mult decat Europa. În Belgia există o mare discrepanţă între nord şi sud. Dacă sudul este francofon şi musteşte de socialismul francez, nordul este mai apropiat de mentalitatea saxonă şi are orientări liberale. În sud si Bruxelles sunt stabiliţi o turmă de arabi care profită de sistemul social, muncesc la negru şi au infracţionalitate crescută, în nord sunt mult mai puţini (în parte şi din cauza limbii).

Pentru mine este clar că statul social, la fel ca şi comunismul poate funcţiona doar pe oameni ideali (adică sferici şi în vid :) ). Problema statului social este că nu este adaptat la natura umană, aceea că omul este în general avar şi avid de cât mai mult cu cât mai puţin efort. Orice formă de ajutor favorizează demotivarea, incurajează corupţia la nivel de administraţie şi nu responsabilizează ordonatorul de credit (adică însuşi statul). Atunci când învârţi banul altcuiva (public) nu te interesează atât de mult calitatea, iar dacă poţi face în aşa fel încât să prinzi şi tu ceva din banii aia cu atât mai bine. Într-un sistem social care nu este şi poliţienesc vor exista mulţi paraziţi la contribuţiile sociale la fel cum se întâmplă acum în România.

Popularitatea statului social este dată de faptul că este o platoşă electorală foarte bună. Mă îndoiesc că cineva (în România cel puţin) ar câştiga alegerile pe o platformă de stat liberal, unde statul nu oferă direct niciun fel de ajutor, ci doar stabileşte cadrul legal prin care entităţi private oferă serviciile pe care acum le oferă statul social. Pentru că toţi aşteptăm de la stat să ne dea ceva, orice. Iar dacă ne uităm şi la dinamica electorală, cel mai votant segment al populaţiei este cel al pensionarilor sau aproape de vârsta de pensionare pentru care măsurile sociale au mare rezonanţă.

Statul liberal este departe de a fi perfect. Dar dacă ne uităm la statele care au plecat de la ideile liberalismului vom vedea ca sunt ţări unde nivelul de viaţă este net superior Europei (SUA, Australia, Canada). Totodată statul liberal dă premisele unei societăţi care evoluează pentru că modelează sistemul concurenţial natural, exploatează simţul proprietăţii şi dorinţa de a câştiga cât mai mult.

Pentru România singurul model care se aplică este statul electoral. De aceea niciunul dintre partide nu are vreo doctrină sau filozofie consistentă şi coerentă. Avem un partid liberal care face un titlu de glorie din măsurile sociale pe care le-a aplicat. Un fost partid de stânga, care a basculat pe dreapta şi care se împopoţonează cu cota unică (de parcă asta defineşte un partid ca fiind de dreapta) şi un partid de stânga care nu a avut niciun proiect social solid. Tot ce reuneşte toate aceste partide este risipa electorală şi cumpărarea voturilor cu 10 lei la pensie, un kil de făină şi un litru de vodkă.

7 comentarii:

  1. Mi-a placut tare mult ce ai zis, cred ca la Andreea pe blog.
    Multi romani nu inteleg ca vestul este social acum pentru ca inainte a trecut printr-un capitalism salbatic.

    Noi putem sa ne detasam mai usor si sa privim situatia de ansamblu din cuibul nostru cald, departe de Romania, dar cand esti in galeata de noroi de acasa, e tare dificil.

    Sincer, desi foarte deprimant, eu nu vad deloc luminita de la capatul tunelului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Partidele noastre nu se tin de nicio doctrina, iar cel mai grav e ca n-au niciun fel de viziune. PDL se chinuie sa gandeasca nitel mai departe de un trimestru economic. PSD si PNL fac o opozitie jalnica, cred ca numara minutele pana la urmatoarele alegeri.
    Dar, cu toate lipsurile guvernului actual, m-ar trece fiori reci pe sira spinarii sa iasa PNL sau PSD. Le aud stomacurile cum chioraie de cativa ani! :))

    RăspundețiȘtergere
  3. @Alina
    Da, la Andreea am scris. N-am adaugat ideea aici pentru ca vreau sa ma mai informez putin si sa o dezvolt intr-un entry. So stay tuned :P.

    @violetamov
    De acord cu tine, problema se pune ce facem cu noi si cum scapam de ei? Eu am ceva in cap dar e chestie de organizare (vorba taximetristului din Asfalt Tango, sper ca asta e linkul ca la serviciu n-am acces la youtube
    http://www.google.com/url?sa=t&source=video&cd=2&ved=0CDUQtwIwAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D1_Rq3cXIdjU&ei=2yAKTazrGMaAhAe0gbHWDw&usg=AFQjCNHJW1oIxbiwZPRezzcUektZihYj-A&sig2=zdvq0m4ILzM3FcrTdQnz4Q )

    RăspundețiȘtergere
  4. da, ala era linkul. singura solutie viabila ar fi sa apara un alt partid. dar nu cu Remus Cernea in motz! :))
    mai era si Alexandra Svet suparata, acum un an. dar nu s-a suparat nimeni atat de tare incat sa puna bazele unui alt partid.

    RăspundețiȘtergere
  5. In primul rand tin sa mentionez de la inceput ca nu sunt simpatizant PSD. Din contra. La ultimele alegeri, daca nu ar fi fost coada interminabila de la ambasada as fi votat PDL doar sa nu iasa PSD-ul.

    In opinia mea sunt continuatorii regimului de dinainte si niciodata, nici daca ar fi ultimul partid pe lume, nu as vota cu ei.

    Astea fiind zise, totusi, PSD-ul mi se pare singurul partid care are o doctrina de stanga. De acord cu ce ai spus. PDL-ul si PNL-ul numai partide de dreapta sau de centru (cum se declara) nu sunt, dar totusi PSD-ul mi se pare un partid de stanga.

    De acord ca nu au avut un proiect social solid (pentru asta sunt enorm de multe motive), dar totusi fac politica de stanga.

    Este motivul pentru care tot timpul cand merg la urne imi anulez votul. In Romania nu exista partid de dreapta. Eu consider ca am viziuni liberale si cum in Romania nu exista un partid liberal, pur si simplu refuz sa votez. Prin asta a nu se intelege ca nu ma duc la vot. Mersul la vot ar trebui sa fie obligatoriu. Totusi, indiferent de cum se numesc evenimentele din 89, au murit oameni ca eu sa pot sa votez.

    Cu prima ocazie (cand va aparea un partid liberal in Romania) voi vota si eu.

    Singurul partid care a incercat sa faca politica de dreapta in Romania a fost PNTCD-ul. Si stim cu totii ca s-a desfiintat la urmatoarele alegeri.

    Scuze daca comentariul a fost cam lung...

    RăspundețiȘtergere
  6. Hei? Nici un semn de viata? Tot asteptam ceva noutati de la voi:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumos spus, in schimb eu nu cred ca intr-un stat mafiot pot exista optiuni. Daca mi-as dori de exemplu un stat social sau liberal. Explicatia statului social data de tine este din punctul meu de vedere una logica, verificata in timp. Nu-mi ramane de dorit decat un stat liberal care nu poate fi aplicat pe o lipsa de autoritate. Astfel se vor dezvolta doar carteluri si nicidecum o piata concurentiala (evident peste tot piata concurentiala tinde spre cartel, de aia rolul de arbitru al statului este atat de necesar). In acest caz cum poti spera la un meci corect cat de cat cand arbitrul e mondial?

    RăspundețiȘtergere