24 octombrie 2012

Lopetica intelectuala impotriva avalansei proletare



Sursa imaginii (comentariu fara legatura cu subiectul: tu ai avea incredere intr-o persoana care ranjeste ca o hiena si latra ca un caine turbat?).

Saptamana trecuta s-au petrecut in Romania (mai precis in Bucuresti) doua evenimente importante, tratate de presa in modul partinitor dictat de orientarea ideologica (mai precis de culoarea banului care ajunge in buzunarul patronului) a ziarului sau postului de televiziune respectiv. Cele doua evenimente sunt congresul PPE si extra-mega-giga lansarea candidatilor USL. Este poate putin surprinzator ca atat socialistii cat si popularii, principalele familii politice din PE au ales Bucurestiul pentru propriul congres, sunt convins ca ratiunile nu au fost electorale, politica vestica se face mult mai cu cap decat: "ba p-a ma-tii" (scris cu cratima). Probabil isi doreau sa vada casa poporului :). Ce este clar este ca socialistii s-au delimitat de PSD, iar popularii nu de PDL si UDMR. Si asta din doua motive: socialistii europeni sunt atat democrati cat si europeni convinsi si nu puteau legitima, prin venirea la Bucuresti, faultarile deliberate si repetate ale statului de drept si nici betia de nationalism pe al carui tobogan aluneca atat de usor si gratios ca o gasca in special Crin Antonescu, dar si Victor Ponta.

Intrebarile carora trebuie sa le raspundem cumva sunt de ce a ales USL sa faca lansarea candidatilor in acelasi timp cu congresul PPE, de ce cu atatia oameni si de ce in arena? Raspunsul pentru prima intrebare mi se pare cumva evident, din ratiuni mediatice. Era nevoie de un eveniment politic care sa fie dat mai mereu pe televiziunile de casa pentru a eclipsa congresul PPE. Omului cu perfuzia de felix propagandis rex in vena trebuie sa-i dai in fiecare zi despre conducatorii mult iubiti, altfel s-ar putea sa se trezeasca din spalatura pe creier. In plus eleganta si decenta politica caracteristica vesticilor ar putea sa dea prost daca e prea mult prezentata pe tv. Deci, era nevoie de zgomot (cat mai mult) pentru bruierea congresului.

Acest zgomot mult ne conduce catre raspunsul celei de-a doua intrebari: de ce atatia oameni? Orice frustrat trebuie sa epateze, orice lider care nu-si poate impune autoritatea prin propria-si calitate are nevoie de manifestari grandioase pentru a arata celorlalti cat de mare este potenta sa politica. In plus, trebuia aratat strainilor care i-au acuzat de deraiere de la valorile europene ale democratiei si statului de drept ca poporul e cu ei si in felul asta sa se legitimeze in fata "birocratilor" rai de la PE (birocratii socialisti fiind buni). Insa tot ce au reusit sa demonstreze este ca mentalitatile lor au ramas tot in urma cu 50 de ani. Si din pacate si mentalitatile poporului tot in urma cu 50 de ani au ramas din moment ce am avut o participare "voluntara" atat de numeroasa.

De ce in arena? Pentru ca USL sunt acum in lupta nedreapta cu dusmanul de clasa. Am auzit un comentariu care mi-a placut foarte mult: s-au suparat precum coana Joitica pe coana Europa. Exista un grad mare de nemultumire fata de ce Uniunea Europeana aduce ca efecte secundare fata de beneficii. Iar partidele nationaliste si oportuniste incearca sa exploateze la maxim aceasta nemultumire. In Romania s-a spus mereu ca UE sau FMI sau institutii finaciare europene impun restrictii legate de ce anume poate sau trebuie sa faca un guvern. Si automat s-a creat aceasta imagine de vasalitate fata de cei din vest. Exista si un grad destul de mare de frustrare in randul celor din USL din cauza ca demersul lor de preluare totala si absoluta a puterii s-a impiedicat de ifosele unor populari europeni aflati in functii importante. Toate acestea sunt motive pentru care USL trebuie sa arate ca se afla in mijlocul unui razboi, sunt gladiatorii care sunt pusi sa lupte in arena la ordinele unui imparat rau-voitor si iubitor de sange, sunt cei 300 de spartani care lupta cu inversunare impotriva tuturor sortilor de izbanda.

Contrapus lansarii candidatilor USL avem congresul PPE care a reunit printre altele sefi de guverne, sefi de state si oameni cu functii europene. Mesajele au fost orientate in special spre o mai mare institutionalizare a Uniunii Europene si a sprijinului permanent al PPE pentru valorile democratiei si statului de drept (cu adresare clara evenimentelor din Romania din aceasta vara). Mesaje adresate in special populatiei urbane, culte. Adica electoratului traditional al liberalilor, clasa mijlocie direct interesata/afectata de ce schimbarile interne ale Uniunii Europene.

Concluzia mea dupa tot ce s-a intamplat este ca lansarea cu atatea fast, surle si trambite a candidatilor USL s-a facut pentru consumatorii interni de tatisme dambovitene si nu pentru vestici pentru care oricum la capat de rand conteaza cifrele. Politica antieuropeana este facuta de liderii USL pentru televiziuni si pentru nea Caisa care n-a iesit niciodata mai departe de casa decat pana la birtul din deal si care nu intelege cum se pot basica atat de tare niste spilcuiti cand astia vor sa i-o "traga" lui Basescu care a facut si a dres si a furat si... In schimb de fiecare data cand Ponta a fost chemat la ordine la Bruxelles s-a comportat ca un catelus bland cu coada intre picioare. Anvergura politica a celor ce se vor conducatorii Romaniei este de la mica in jos. Oameni care nu au realizat nimic nici ca profesionisti nici ca oameni politici, singurele forme de succes pe care le pot certifica sunt furtul, mancatoria de fund si sapatul pe la spate. Daca nu-i poti lua mingea da-i la gioale. Daca dorim sa mergem inainte trebuie sa ne eliberam de astfel de oameni care pentru a-si atinge scopul se fac frate si cu Becali si primesc binecuvantarea seului cu zambetul pe buze.